Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

MsÚ v Prešove navštívili účastníci projektu Erasmus+ s názvom „Protect Earth, Save Life“

V dňoch od 23. do 29. apríla 2023 partneri projektu Erasmus+ z Českej republiky, Portugalska (ostrova Madeira), Španielska a Talianska zavítali do mesta Prešov, aby spoločne so ZŠ Československej armády v Prešove pracovali na téme „waste“ (odpad), pričom hlavnou témou bola „fast fashion“ či „ethical fashion“. Na pôde Mestského úradu v Prešove ich prijal primátor mesta František Oľha.

Základná škola Československej armády v Prešove sa už tri roky venuje téme ochrany životného prostredia, a to na európskej úrovni prostredníctvom medzinárodnej spolupráce v rámci projektu Erasmus+ s názvom "Protect Earth, Save Life" (chráň Zem, zachráň život).

V dňoch od 23. do 29. apríla 2023 partneri projektu z Českej republiky, Portugalska (ostrova Madeira), Španielska a Talianska zavítali do mesta Prešov, aby spoločne pracovali na téme „waste“ (odpad), pričom hlavnou témou bola „fast fashion“ či „ethical fashion“.

„Vzájomné odovzdávanie skúseností a práca na projektoch, ako je tento, nás posúva vpred a podnecuje mladých ľudí k zodpovednosti za našu planétu. Práve osobná angažovanosť mladých ľudí je cieľom tejto spolupráce, “ uviedla koordinátorka projektu Erasmus+ Magdaléna Kyseľová.

Na pôde Mestského úradu v Prešove prijal účastníkov projektu primátor mesta Prešov František Oľha. Pri tejto príležitosti mu partneri projektu predstavili aj témy, ktorým sa venovali na predchádzajúcich stretnutiach. V Španielsku (Galícii) to bola voda, jej zdroje, čistenie, ale aj jej vzácnosť a dôležitosť. V Taliansku (Toskánsku) bolo témou jedlo, s dôrazom na jeho lokálne a sezónne podoby, a tiež plytvanie jedlom. V Česku sa zaoberali recyklovaním, a to aj netradičným - recyklovanie kovov na výrobu šperkov, či dekorácií, a v Portugalsku bola témou doprava, s dôrazom na ekologické spôsoby dopravy.

„Táto spolupráca je pre nás veľmi dôležitá a má veľký význam v súvislosti s našou snahou o udržateľnosť a ochranu životného prostredia. Je nesporné, že fast-fashion priemysel produkuje značné množstvo odpadu a významnou mierou sa podieľa na znečisťovaní našej planéty. Preto je pre nás veľmi dôležité venovať pozornosť tomuto problému a hľadať spôsoby, ako minimalizovať negatívny vplyv tohto odvetvia na náš životný priestor. Som hrdý na to, že práve prešovská škola je hlavným koordinátorom projektu, ktorý má potenciál priniesť zaujímavé myšlienky v tejto oblasti. Pevne verím, že spolupráca s našimi zahraničnými partnermi bude plodná a že bude prinášať výsledky, “ uviedol primátor mesta Prešov František Oľha.

Mohlo by Vás zaujímať
V UNIVERZITNEJ KNIŽNICI OTVORILI INTERAKTÍVNU VÝSTAVU KRESIEB O STRATENOM DEDIČSTVE NAŠICH PREDKOV
Prešov 06. marec 2024 – V Univerzitnej knižnici Prešovskej univerzity v Prešove (UK PU) sa 5. marca konala vernisáž kresieb prešovskej výtvarníčky a vysokoškolskej pedagogičky Ivety Polák Čuchtovej. Na výstave pod názvom Stratené dedičstvo autorka predstavuje 22 kresieb, zobrazujúcich známych i menej známych bohov slovanskej mytológie, približuje kultúru, predstavy o svete i spôsob života dávnych Slovanov.
Začalo sa prihlasovanie do Logickej olympiády pre najmenších
Organizátori ohlásili spustenie registrácie do 9. ročníka Logickej olympiády pre najmenších. Jej cieľom je rozvíjať logické myslenie a zručnosti, ktoré budú predškoláci potrebovať pri vstupe do školy. Registrácia do súťaže, ktorá je určená predškolákom zo slovenských, ale aj českých materských škôl, sa začala 28. februára a potrvá do 30. apríla 2024.
Župná SPŠE Prešov je tretia najlepšia stredná odborná škola v SR
Inštitút INEKO zostavil rebríček slovenských škôl za školský rok 2022/2023. V aktuálnom ročníku hodnotenia sa na popredné miesto znovu prebojovala Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove, ktorú zriaďuje Prešovský samosprávny kraj (PSK). Obhájila v ňom minuloročné tretie miesto. PSK má pritom v kategóriách gymnázií a SOŠ v TOP 10 až trojčlenné zastúpenie a medzi tridsiatkov najlepších celkovo sedem župných škôl.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK