Sobota, 18. máj 2024
Meniny má Viola | zajtra Gertrúda

Karate klub Junior Prešov cestoval do Kene nielen kvôli propagácii karate

Tréneri: Marek Novacký, Maroš Halecký, Rastislav Miklič Miesto: KEŇA (precestovali viacero miest) Termín: 15.12.2018 - 23.12.2018 Dôvod cesty: seminár + propagácia karate v KENI

1. Aké sú Vaše dojmy z Kene páni tréneri po čase?

Tréner Maroš: Cesta s projektom KK Junior Prešov do Kene vo mne navždy zanechala hlbokú pečať nepoznaných pocitov, nových skúseností a dovtedy nezažitých zážitkov. Skvelým pocitom je už len to, že som súčasťou tímu ľudí, ktorí nemyslia len na svoje blaho a osoh, ako je to dnes, žiaľ, štandardom, ale sa snažia druhým pomáhať bez nárokov na finančné, či iné odmeny - deťom v klube karate, Projektom JUNIORKO deťom z detských domovov a sociálne slabých rodín z celého Slovenska aj zahraničia a dokonca ľuďom v Keni, ktorá je vzdialená 7000 km .  

Tréner Rasťo: Presne tak. Cesta do Kene a pomoc tamojším ľuďom v ich prostredí s využitím našich skúseností, ochoty pomáhať a odhodlania bola výzvou, aká sa nemusí iným pripliesť do cesty ani za celý život.  

Tréner Marek: V prvom rade ďakujeme Táni Pancurákovej za tak skvelý trip, akým Keňa bola. Keňa je úžasná krajina, avšak chudobná a na naše pomery špinavá. Avšak, keď ju človek precestuje, spozná dobrosrdečnosť ľudí a začne si všímať detaily, zistí, že aj v týchto ťažkých podmienkach sa ľudia snažia udržiavať poriadok a čistotu, taktiež hygienu a preventívu. Keňania boli skvelí, vďační, dobrosrdeční, nápomocní s obrovským záujmom pokračovať v nadviazaných priateľstvách, spolupráci a v rozvoji vzťahov, ktoré sme vybudovali počas tejto ťažkej, ale zaujímavej výpravy z Karate klubu Junior Prešov do Kene.

2. Menili by si PREŠOV za Keňu? Úroveň karate v Keni bola aká?

Tréner Maroš: Osobne by som život v Prešove a na Slovensku nemenil s iným. Precestoval som viacero krajín a v niekoľkých som aj pracoval a žil dlhšie obdobie. Na Slovensku máme kultúru žitia, fungujúce vzťahy medzi priateľmi a vysoko postavené hodnoty rodiny a detí, čo mi vyhovuje. Vážim si naše zdravotníctvo, školstvo a ich úroveň, ktorá je v iných krajinách častokrát horšia, drahšia a časovo napr. pre pacientov náročnejšia. Nie je to žiadna samozrejmosť v porovnaní s inými krajinami.

Tréner Rasťo: Nikdy. :D Som Slovák a Prešovčan a nikdy sa to nezmení. V Keni všetky tieto hodnoty naberali oveľa väčší význam a uvedomenie si toho čo máme a častokrát považujeme za samozrejmosť, alebo sa dokonca ešte sťažujeme.

Tréner Marek: Úroveň karate v Keni? Cvičenci nemali našu disciplínu, skúsenosti, podmienky a možnosti. Mali však obrovskú chuť sa hýbať, rozvíjať sa, uspieť a byť súčasťou rodiny bojových umení a športov. V tvrdých životných podmienkach Africkej Kene, ľudia častokrát voľnočasové aktivity, ktoré si vyžadujú pravidelnosť a tvrdý tréning odsúvajú na okraj svojich potrieb. Naši tréneri s dlhoročnými skúsenosťami a tvrdý tréningový seminár bol pre nich novým impulzom a nádejou do budúcnosti, že majú odteraz niekoho, komu na nich záleží a nájde si čas, aby udržiaval a rozvíjal spoluprácu v ich tréningových procesoch.

Tréner Maroš: Darovali sme im naše kimoná, chrániče, tréningové pomôcky a mnoho ďalších vecí. Boli to veci klubové, ale aj osobné ako fit náramok, tričká, mikiny, kraťasy, topánky či solárnu power banku. Za každú maličkosť boli veľmi vďační, dojatí a veľmi ich prekvapila naša ochota pomáhať. Avšak boli sme motivovaní samotnými ľuďmi z Kene, ktorí si dennodenne pomáhali navzájom. Riady v domácnosti nechajú umyť susede bez práce, začo jej dajú 50 Kenských Shilingov, čo je v prepočte 0,50 €. Nákup si neodnesú domov 300 m sami, ale pomôžu rovnakým spôsobom ďalšiemu človeku. Nemajú práčky, ale pomôžu ďalšej susede, ktorá veci zoberie, vyperie, vysuší a donesie.

Tréner Marek: Dnes máme možnosti, ktoré sme 15 rokov nazad nemali – You Tube, internet, Facebook, Viber, WhatsApp a ďalšie, ktoré nám umožnia pomáhať novým priateľom v Keni dennodenne radami, videami z tréningových procesov, zasielaním podporných materiálov a video chatmi.

Tréner Rasťo: Ako najväčší klub karate na Slovensku máme ochotu pomáhať a naši partneri a sponzori nás v tom podporujú a zdieľajú spoločný zaslúžený dobrý pocit z pomoci iným. Sme silným partnerom a priťahujeme silných partnerov, ktorý chcú transparentne pomáhať iným.

3. Aká bola cesta? Koľko trvala a mali ste aj nejaké nepredvídané situácie?

Tréner Maroš: Cesta tam trvala 27 hodín a späť 17 hodín, ak si dobre pamätám. Prestali sme to počítať už vo Viedni :o). Leteli sme z Košíc (čo nás potešilo) do Viedne, kde nás zasypal sneh a zamrzli lietadlá. Kým nás rozmrazili, mali sme meškanie 2,5 hodiny. Po prílete do Franfurktu sme si s trénermi urobili osobné rekordy, keď sme zabehli cez letisko 3 km za 7 – 8 min. Ani to nepomohlo a lietadlo do Nairobi sme videli už len cez okná. Po piatich hodinách sme použili náhradný let avšak cez Amsterdam s prestupom do Nairobi.

Tréner Rasťo: POHODIČKA! Aby to nebolo nudné, tak vo Franfurkte sme sa stretli s našou batožinou, keď sme ju videli letieť z lietadla do prepravných vozíkov. Ako povedala pani vo Franfurkte: “ V Amsterdame si budete žiaľ musieť batožinu fyzicky vyzdvihnúť a opäť pridať na let do Nairobi“. V Amsterdame sa však na páse po pristáti nezjavila. Ako povedala pani v Amsterdame : “Mne verte ! Vaša batožina cestuje s Vami podľa novej letenky do Nairobi“ .

Tréner Marek: No a v Nairobi ... . sa na páse po pristáti nezjavila. A tu začala naša Africká výprava bez batožiny do najchudobnejšej časti Kene na seminár PAMOJA KARATE v Africkom a chudobnom meste Bondo.

4. Čo Vám Keňa dala do budúcna?

Tréner Maroš: Ešte väčšiu chuť pracovať a rozvíjať Karate klub Junior Prešov. Venovať sa naplno deťom v klube a v projekte JUNIORKO. Byť tu pre svoju rodinu, deti a priateľov. Nesťažovať sa, ale hľadať riešenia. Vážiť si možnosti, ktoré na Slovensku máme a v Afrike nemajú. Žiť svoj život naplno….

Tréner Rasťo a tréner Marek: Upevnenenie lásky k domovine. :D

CESTA DO KENE BOLA NÁROČNÁ

CESTA DO KENE BOLA NÁROČNÁ
JAZDILI SME MOTORKAMI

JAZDILI SME MOTORKAMI
KEŇA 2018 a výlety

KEŇA 2018 a výlety
KEŇA

KEŇA
NOVÝ KÁMOŠ Z KENE- PETER

NOVÝ KÁMOŠ Z KENE- PETER
SEMINÁR V KENI VEDENÝ TRÉNERMI Z JUNIORU

SEMINÁR V KENI VEDENÝ TRÉNERMI Z JUNIORU
TRÉNERI JUNIORU S TÁŇOU PANCURÁKOVOU

TRÉNERI JUNIORU S TÁŇOU PANCURÁKOVOU
TRÉNERI MIKLIČ, HALECKÝ A NOVACKÝ V KENI

TRÉNERI MIKLIČ, HALECKÝ A NOVACKÝ V KENI
VIDELI SME AJ NOSOROŽCE

VIDELI SME AJ NOSOROŽCE
VIKTORIÍNE JAZERO JE CELÉ POKRYTÉ RASTLINSTVOM

VIKTORIÍNE JAZERO JE CELÉ POKRYTÉ RASTLINSTVOM
VÝLETOV BOLO VEĽA

VÝLETOV BOLO VEĽA
VÝPRAVA JUNIORU S DOMÁCIMI CVIČENCAMI

VÝPRAVA JUNIORU S DOMÁCIMI CVIČENCAMI
...ŽE MU KIMONO JUNIORU SEKNE...

...ŽE MU KIMONO JUNIORU SEKNE...
V KENI BOLO KRÁSNE

V KENI BOLO KRÁSNE
Mohlo by Vás zaujímať
3b HbL VÝCHOD: Pred posledným kolom základnej časti a Play OFF, už len zopár otáznikov.
Do Play OFF regionálnej 3b Hokejbalovej ligy VÝCHOD zostáva mužom odohrať posledné, dohrávané ligové kolo a začne sa boj o poháre najcennejšie. A ako si počínali Vaše družstvá, si pozrite v nasledujúcich riadkoch.
Obnovené značenie na cyklotrasách v Prešovskom kraji
V novej sezóne čaká cyklistov 400 km obnoveného značenia a počas roka pribudne ďalších 320 km PREŠOV, 25. apríl 2024 – Na cyklistov v Prešovskom kraji čaká v novej sezóne 400 km obnoveného značenia. Počas roka 2024 prejde obnovou ďalších vyše 300 kilometrov. Obnovu značenia cyklotrás zabezpečila Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska.
Prešovskí volejbalisti definitívne na nepopulárnom 4. mieste
V sobotu pokračovala tretím zápasom séria o bronzové medaily Niké Extraligy mužov medzi volejbalistami VK MIRAD UNIPO Prešov a TJ Spartak Myjava. Napriek veľkej bojovnosti sa domácim hráčom nepodarilo sériu zdramatizovať a po prehre 2:3 (20:25, 25:23, 25:14, 22:25, 12:15) si Kopaničiari z metropoly Šariša odviezli cenné kovy. Vo finále hranom na 4 výhry sa hráčom Bratislavy podarilo vyrovnať sériu o majstrovský titul proti Komárnu na 2:2.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK