Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Vzdelávanie a školstvo

  • Prešov 06. marec 2024 – V Univerzitnej knižnici Prešovskej univerzity v Prešove (UK PU) sa 5. marca konala vernisáž kresieb prešovskej výtvarníčky a vysokoškolskej pedagogičky Ivety Polák Čuchtovej. Na výstave pod názvom Stratené dedičstvo autorka predstavuje 22 kresieb, zobrazujúcich známych i menej známych bohov slovanskej mytológie, približuje kultúru, predstavy o svete i spôsob života dávnych Slovanov.
    7.3.2024
    Autor: Mgr. Anna Polačková, PhD.
    0
  • Organizátori ohlásili spustenie registrácie do 9. ročníka Logickej olympiády pre najmenších. Jej cieľom je rozvíjať logické myslenie a zručnosti, ktoré budú predškoláci potrebovať pri vstupe do školy. Registrácia do súťaže, ktorá je určená predškolákom zo slovenských, ale aj českých materských škôl, sa začala 28. februára a potrvá do 30. apríla 2024.
    1.3.2024
    Autor: Mgr. Anna Polačková, PhD.
    0
  • Inštitút INEKO zostavil rebríček slovenských škôl za školský rok 2022/2023. V aktuálnom ročníku hodnotenia sa na popredné miesto znovu prebojovala Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove, ktorú zriaďuje Prešovský samosprávny kraj (PSK). Obhájila v ňom minuloročné tretie miesto. PSK má pritom v kategóriách gymnázií a SOŠ v TOP 10 až trojčlenné zastúpenie a medzi tridsiatkov najlepších celkovo sedem župných škôl.
    29.2.2024
    Autor: Mgr. Lea Lehotská / Kancelária predsedu PSK, oddelenie komunikácie
    0
  • Prešov 27. február 2024 – Prešovská univerzita v Prešove (PU), zastúpená Fakultou zdravotníckych odborov (FZO), a rehabilitačné centrum Adeli Medical Center, podpísali Memorandum o spolupráci, čím sa otvárajú nové možnosti v zlepšovaní kvality vzdelávania a vedeckovýskumnej činnosti v oblasti fyzioterapie. Táto spolupráca, prvá svojho druhu na Slovensku, umožní študentom získavať najmodernejšie poznatky a prax priamo v prostredí jedného z najväčších neurorehabilitačných centier na svete.
    27.2.2024
    Autor: Mgr. Anna Polačková, PhD.
    0
  • Prešov 24. január 2024 – Pri príležitosti životného jubilea významného slovenského dramatika a dlhoročného vysokoškolského profesora Karola Horáka sa na pôde Prešovskej univerzity v Prešove (PU) uskutočnila vedecká konferencia s názvom Prekračovanie hraníc (k tvorbe Karola Horáka). Podujatie, ktoré sa konalo pod záštitou rektora PU prof. Petra Kónyu, otvoril prezident SR Dr. h. c. Rudolf Schuster.
    24.1.2024
    Autor: Mgr. Anna Polačková, PhD.
    0
  • Prešov 15. novembra 2023 – Antonovi Vrančičovi odhalili na budove Rektorátu Prešovskej univerzity (PU) v Prešove pamätnú tabuľu. Akt bol súčasťou vedeckej konferencie s názvom Pramene k dejinám reformácie a rekatolizácie v Uhorsku. Jedna z jej sekcie bola venovaná aj tomuto významnému arcibiskupovi, ktorý pred 450 rokmi zomrel v Prešove.
    20.11.2023
    Autor: Mgr. Anna Polačková, PhD.
    0
  • Prešov 14. novembra 2023 – Spolupráca pri podpore činnosti Prešovskej univerzity (PU) v Prešove v oblasti vysokoškolského vzdelávania a rozvoji kultúrneho a kreatívneho priemyslu je spoločným zámerom memoranda o spolupráci, ktoré podpísali v uplynulých dňoch zástupcovia PU a RTVS. V praxi ho budú realizovať prostredníctvom Kreatívneho centra (KC) Štúdia RTVS v Košiciach.
    15.11.2023
    Autor: Mgr. Anna Polačková, PhD.
    0
  • Prešov 11. októbra 2023 – Pri príležitosti tretej dekády slovenskej štátnosti zorganizoval Inštitút politológie (IPOL) Filozofickej fakulty (FF) Prešovskej univerzity (PU) v Prešove medzinárodnú vedeckú konferenciu pod názvom 30 rokov Slovenskej republiky. Podujatie sa za účasti domácich a zahraničných odborníkov uskutočnilo v rámci Prešovských politologických dní.
    11.10.2023
    Autor: Mgr. Anna Polačková, PhD.
    0
  • Už v najbližších dňoch sa začne s prácami na rekonštrukcii strechy a stropu v pavilóne B na ZŠ Bajkalská, ktoré sú dlhodobo v nevyhovujúcom stave. Mesto Prešov dnes odovzdalo stavenisko zhotoviteľovi.
    10.10.2023
    Autor: Mesto Prešov
    0
  • Mesiac október je v meste Prešov už tradične spojený s Poľskými dňami. Tohtoročný program, bohatý na koncerty, filmy, výstavy, prednášky a tvorivé dielne, oficiálne otvorí koncert v PKO Čierny orol, ktorý sa uskutoční 18. októbra. Niektoré pilotné podujatia sa však budú konať už v tomto týždni od 9. do 13. októbra.
    9.10.2023
    Autor: Anna Polačková
    0
  • Na pôde Úradu Prešovského samosprávneho kraja sa uskutočnila odborná konferencii “Digitálne vzdelávanie a príprava pre prax – základ kvalitnej školy”, ktorú organizovala Svetová banka v spolupráci s partnermi Iniciatívy dobiehajúcich regiónov (CuRI). Prítomní odborníci sa zhodli, že digitalizácia vzdelávania nie je len o technickom vybavení škôl, ale o celkovej zmene myslenia.
    2.10.2023
    Autor: Anna Polačková
    0
  • Prešov, 4. 9. 2023 – Fakulta športu (FŠ) Prešovskej univerzity (PU) v Prešove organizuje v dňoch 5. – 6. septembra 2023 medzinárodnú vedeckú konferenciu s názvom Diagnostika v športe 2023, zameranú na prezentáciu výsledkov výskumu v oblasti pohybovej aktivity.
    5.9.2023
    Autor: Mgr. Anna Polačková, PhD.
    0
  • Naši školáci dnes prekračujú brány prešovských škôl, ktoré slávnostne otvárajú nový školský rok. Pre niektorých je prvý, pre iných ďalší, znamenajúci postup do vyššieho ročníka. Pre všetkých je však plný výziev a očakávaní.
    4.9.2023
    Autor: Mesto Prešov
    0
  • Prešovská univerzita (PU) v Prešove dlhodobo systematicky zlepšuje ubytovacie zázemie pre svojich študentov. Aktuálne ukončila rekonštrukciu v poradí už tretieho internátu, ktorý sa nachádza na Námestí mládeže. Obnova jeho exteriérovej časti a druhá etapa interiérovej časti internátu stála takmer 1,24 milióna eur.
    25.8.2023
    Autor: Anna Polačková
    0
  • Prešov, 10. 7. 2023 – Na Prešovskej univerzite v Prešove (PU) sa dnes imatrikuláciou začal 16. ročník Prešovskej detskej univerzity (PDU), ktorá vyvrcholí v piatok 14. júla slávnostnou promóciu. Na 263 malých vysokoškolákov čaká bohatý program, ktorý bude tento rok zameraný na 30. výročie vzniku Slovenskej republiky.
    10.7.2023
    Autor: Mgr. Anna Polačková, PhD.
    0
  • Žiaci prešovských materských a základných škôl si dnes prevzali svoje vysvedčenia. Od zajtra sa im začínajú dvojmesačné letné prázdniny.
    30.6.2023
    Autor: Mesto Prešov
    0
  • Prešov, 23. 6. 2023 – Inštitút edukológie a sociálnej práce Filozofickej Fakulty (FF) Prešovskej univerzity (PU) v Prešove zorganizoval v spolupráci s viacerými partnermi medzinárodné vedecké sympózium s názvom Aktuálne výzvy pre sociálnu prácu. Jeho vyvrcholením bolo slávnostné otvorenie a spustenie prevádzky partnerského Laboratória starostlivosti o seba.
    23.6.2023
    Autor: Anna Polačková
    0
  • Žiaci prvého stupňa od druhého do štvrtého ročníka sa na hodinách telesnej výchovy učia cheerleading pod vedením certifikovaného trénera. Cieľom je rozhýbať deti spôsobom, ktorý by ich mohol baviť viac ako klasické hodiny telesnej.
    14.6.2023
    Autor: Mesto Prešov
    0
  • Prešov, 14. 06. 2023 – Po viac ako roku stavebných prác sa Prešovská univerzita (PU) v Prešove môže pýšiť obnovou svojho najväčšieho študentského domova na Ul. 17. novembra č. 11. Celkové náklady na rekonštrukciu jeho exteriérovej časti boli vyčíslené na 1,58 mil. eur a boli hradené zo štrukturálnych fondov Európskej únie a vlastných zdrojov univerzity.
    14.6.2023
    Autor: Anna Polačková
    0
  • Prešov 09. jún 2023 – Jedným z hmatateľných výsledkov napĺňania konceptu tzv. zelenej univerzity na Prešovskej univerzite (PU) v Prešove je revitalizácia troch átrií a vytvorenie zelenej terasy v areáli univerzity. Do najväčšieho z átrií bol osadený aj altánok so stoličkami s možnosťou nabíjania elektroniky s využitím solárnej energie.
    12.6.2023
    Autor: Anna Polačková
    0
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK