PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/podujatie/11251/filmove_stredy_v_lanovom_centre.html

Filmové stredy v Lanovom centre

udalosť sa už konala < Lanové centrum, Sídlisko III < Kino

Opäť sú tu zimné filmové stredy v Lanovom - pri horúcom čajíku si môžeš vychutnať skvelé outdoorové filmy, ktoré sa nezmestili do prehliadky Hory a mesto Prešov 2022. Tešiť sa môžeš na množstvo dobrých filmov a dokumentov nielen z oblasti lezenia, ale aj cestovania, či rôznych iných outdoorových športov.
Každú stredu o 19.00 hod.
Ak chceš mať istotu že sa Ti ujde miesto (kaviarnička má kapacitu max. 30 osôb), zavolaj alebo napíš a zarezervuj si stôl.


22.2.2023


Njord (Kanada, 48 min, 2021, r. Caroline Cote, Vincent Colliard, Arnaud Bouquet


Caroline a Vincent milujú expedície, no nikdy na žiadnej spoločnej ako partneri neboli. Teraz sa rozhodli, že sa ako prví na svete pokúsia o zimný prechod Špicbergov. Uprostred polárnej zimy sa vydajú na 1100 km výpravu po mrazivej krajine, v ktorej sú ich hlavnými protivníkmi ľadové medvede, slabá viditeľnosť a poriadna zima. Počas dvoch mesiacov tomu všetkému statočne odolávajú a kráčajú za svojím snom. Podarí sa im prísť do cieľa pred prvým jarným dňom?


Plávam na svojich snoch (Slovensko, 38 min, 2021, r. Vladimír Porvazník)


Vlado Porvazník v rokoch 2013 – 2015 na svojej Civette II oboplával svet. V novembri 2018 až auguste 2019 sa vybral na zatiaľ svoju poslednú veľkú plavbu a s horolezcami Martinom Krasňanským, Jurajom Koreňom, Gabom Čmárikom a Sylviou Krištofovičovou sa doplavili až do Grónska.


1.3.2023


Boj o zlato (The Wall: Climb for Gold, UK, 96 min, 2022, r. Nick Hardie)


Janja Garnbret, Shauna Coxsey, Brooke Raboutou a Miho Nonaka – štyri talentované lezkyne a adeptky na prvú zlatú medailu v športovom lezení. Štyri príbehy o tom, ako vrcholové športovkyne bojujú o olympijskú miestenku, ako sa pripravujú na športový vrchol kariéry, ako im prvotnú prípravu prekazí covid a ako zápasia s psychickým tlakom a očakávaniami nielen svojho okolia, ale aj svojich krajanov. A hoci medaily sú už rozdané, z kina budete zaiste odchádzať so spotenými dlaňami.


8.3.2023


Mrazivé peklo (Balandrau, Frozen Hell Over, Španielsko, 79 min, 2021, r. Guille Cascante)


Keď sme my chystali silvestrovské oslavy na sklonku roku 2000, niekoľko turistov sa vybralo na horu Balandrau v katalánskych Pyrenejach. Nečakane ich tam však zastihla snehová búrka, v ktorej zahynulo desať ľudí. O tom, čo sa na Balandrau stalo, vám z prvej ruky porozprávajú tí, čo prežili. V ten deň sa druhý raz narodili.


Tri(c)ky (Maneuvers, USA, 4 min, 2019, r. Sämi Ortlieb)


Sämi Ortlieb je športovec, umelec, grafik a hudobník. Všetok svoj talent zúročil v tomto krátkom filme. Spolu s rôznorodou partiou lyžiarov vytvoril niečo, čo tu ešte nebolo.


15.3.2023


400 párov topánok (400 PAIRES DE BOTTES, Francúzsko, 17 min, 2020, r. Hélène Baillot, Raphaël Botiveau)


Niekedy ich majú na nohách tí, ktorí sa snažia pod rúškom noci prekročiť hranicu tiahnucu sa cez hory, niekedy ich majú v rukách tí, ktorí im pri tom pomáhajú. A tak denne koluje niekoľko párov zimných topánok medzi Francúzskom a Talianskom. Ich trasa vedie cez hory, kde si ľudia navzájom pomáhajú v nehostinných podmienkach.


Po červenej domov (Slovensko, 40 min, 2021, r. Adam Lisý)


Aj neúspešný prechod Cesty hrdinov SNP môže byť úspešnou cestou za poznaním a putovaním. Priskočte na karičky k Evit a Jančimu a spolu so Stankom (2r.), Kolomankom (4r.) a Jankom (6r.) sa vydajte na 2 mesačné putovanie (najmä) po červenej značke až domov… bude to o veľkých plánoch, o chladných nociach, veľmi pomalom tempe, užívaní si prítomnosti, ufúľaných deťoch, úžasných ľuďoch, krásnom Slovensku, varení na ohni, minimalizme, pokore, putovaní, upratovaní si vlastných hodnôt, pote, nervoch, eufórii a životnom spomalení… bude to o ceste a deťoch, ktoré učia nás dospelákov ako žiť!


Sonder (Kanada, 35 min, 2021, r. Jay Macmillan)


Počas zemetrasenia v Nepále, ktoré v roku 2015 úplne zdevastovalo dedinu v odľahlom údolí Langtang, zahynuli aj Kanaďania Kathy a Bruce Macmillanovci. O tri roky neskôr sa ich syn Jay vydáva na cestu po ich stopách. Cestuje do Langtangu, aby sa vyrovnal so stratou a traumou. Spomína na svoje detstvo i nie vždy dokonalý vzťah svojich rodičov. Cestou sa stretáva s miestnymi rodinami, ktoré pochovali desiatky príbuzných, no ich odhodlanie nanovo vybudovať dedinu a komunitu odhaľuje univerzálnu silu lásky, straty a zmierenia.


22.3.2023


Nórsky Friluftsliv (Norwegian Friluftsliv, Poľsko, 23 min, 2021, r. Zdeno Dvorak)


Krátky film o rodičoch, ktorí chcú vychovávať svoju dcéru v prírode, v duchu nórskeho Friluftslivu. Nórsky Friluftsliv (v preklade život v súlade s prírodou) je koncept, ktorý kladie dôraz na pobyt v prírode bez nutnosti súťaže alebo pravidiel, ako je to v športe.


Gosia a Zdeno sa rozhodli vziať si tri mesiace voľna z práce, aby s dcérou Vivian strávili čo najviac času v prírode. Žijú v severnom Nórsku, v oblasti s množstvom nedotknutej prírody. Malá Vivian objavuje svet hôr, pláží, rastlín a zvierat, zatiaľ čo sa jej rodičia delia o svoje myšlienky na friluftsliv, ekofilozofiu a škandinávsky spôsob výchovy detí v blízkosti prírody.


Stoneman Dolomiti Trail (Slovensko, 15 min, 2021 r. Jaro Tešlár)


Sextenské Dolomity na taliansko-rakúskej hranici ukrývajú vážnu MTB výzvu: Stoneman Trail. Má v sebe všetko, o čom skutočný bajker sníva – úmorné stúpania, nekonečné zjazdy a snové traily na vrcholkoch hôr.


Tortúra Mura (Slovensko, 22 min, 2021 r. Martin Murár, Michal Murár)


Dilema tínedžera Mura, akú strednú školu si vybrať, je spojená s množstvom otázok. Pomôže mu pri hľadaní odpovedí skalolezectvo, potápanie a paraglajding?


29.3.2023


Nezastaviteľný (Driven, Brazília, 105 min, 2021 r. Pedro McCardell)


Getúlio Filipe má 14 rokov a od detstva trpí mozgovou obrnou. Napriek tomu sa v siedmych rokoch naučil chodiť a neustále ostatným dokazuje, že nič nie je nemožné. So svojím kamarátom režisérom Pedrom McCardellom a talianskym horským vodcom Alessiom Nardellottom sa tentoraz rozhodne všetkým ukázať, že ho nezastavia ani vysoké hory, a vyberie sa na najvyšší vrch talianskych Dolomitov – slávnu Marmoladu.

 
  Kino | Lanové centrum, Sídlisko III | Pridal: | čítané: 703 krát |  diskusia (0)