PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/podujatie/11004/drt_vo_wave.html

DRŤ vo Wave

udalosť sa už konala < Wave centrum nezávislej kultúry < Koncert

DRŤ vo Wave Mišo Kaščák ako generál ŠtB v novom projekte Mira Tótha Drť, ktorý mal slovenskú premiéru 17.novembra v rámci Koncertu pre všímavých. Nová kapela, zložená zo špičkových slovenských a maďarských hudobníkov, si vo Fuge naživo otestovala debutový album Puntičkár, ktorý je skutočne nevídaným experimentom – ide o zhudobnenie výrokov z publikovaných rozhovorov s bývalým šéfom ŠtB, generálom Alojzom Lorencom.


Výroky do podoby hudobných textov prebásnil Marek Kundlák na popud známeho hudobného skladateľa a muzikanta Mira Tótha.
Miro k textom skomponoval melódie a celé skladby a oslovil ďalších špičkových hudobníkov – na klávesoch hrá skladateľka Lucia Chuťková, na gitare frontman mathrockových Vojdi Marek Buranovský, rytmiku má pod palcom maďarské duo – bubeník Áron Porteleki a basgitarista Márton Czernovszky. Sám Miro hrá na saxofóny a spev je v réžii šéfa festivalu Pohoda a lídra kultovej kapely Bez ladu a skladu Michala Kaščáka.
Každý z členov prináša svoj vlastný rukopis a aranžérsky vklad, Drť hudobne osciluje medzi viacerými žánrami od punku cez alternatívu až po free jazz. „Nejde o technické hranie, reflektujeme naše okolie, čo nemusí byť vždy zábavné, ” hovorí Miro Tóth o projekte, ktorý prináša tému neistoty a nevyjasnených otázok.


Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

 
  Koncert | Wave centrum nezávislej kultúry | Pridal: Redakcia PIS | čítané: 626 krát |  diskusia (0)