Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Free Feeling - Terra Incognita

Free Feeling - Terra Incognita Terra Inkognita predstavuje pre nás málo známy islandský kreslený humor reprezentujúci Elín Elísabet Einarsdóttir a Hugleikur Dagssonom.
Výstava sa bude realizovať v Prešove, Bardejove, Humennom od 1.augusta 2020 – 31. októbra 2020 a jej premiéra je na podujatí Živé sochy v Spišskej Novej Vsi.
„Je to prvé stretnutie s islandským kresleným humorom, ktorý je zatiaľ nepoznanou krajinou pre slovenských divákov a spolu s našim islandským partnerom Hafnaborg - centrom kultúry a výtvarného umenia z Hafnarfjörður, plníme funkciu polárnikov pri jeho objavovaní„ charakterizuje výstavu Peter Rázus, autor projektu.


Výstava sa realizuje v rámci medzinárodného bilaterálneho projektu Free Feeling, zameraného na kultúrnu spoluprácu medzi Slovenskom a Islandom.


Elín Elísabet, ilustrátorka a výtvarníčka na voľnej nohe, študovala ilustráciu na Reykjavíkskej škole výtvarných umení a odvtedy získala uznanie za svoju prácu, ako sú komiks, maľba, živá kresba ilustračné práce a iné. Vo svojej komiksovej tvorbe sa zameriava na introvertný humor, dokumentovanie každodenného života prostredníctvom observačnej kresby, ako aj na témy ženstva a samoty. Medzi jej zaujímavé aktivity je aj spolupráca na projektoch Kráľovská škola kreslenia v Londýne, Kresba poézie a predstavivosti, Rezidencia vlákna, Tambacounda, Senegal i Veterná búrka v lesoch - vizionárske krajiny organizovanou Haystack Mountain School of Crafts, Maine, USA.


Hulli Dagsson, entertainer, filmový kritik, autor úspešných satirických komiksov plné morbídnosti, s provokatívnym a cynickým pohľadom na tabuizované témy sexu, čierneho humoru, vulgárnosť i na médiá akceptujúce vraždy a genocídu v priamom prenose. Jeho miniaturizované postavičky sú často bezradné i kolaburujúce v konfliktoch so škodoradosťou, zlomyseľnosťou a krutosťou.


Dagsson je „cartoons“ sociológ analyzujúci estetický brainwashing, podvedomie sociopatických vodcov, podozrivých autorít i celebrít. Jeho obrázky balansujú na hranách perverzity a blasfémie, ktorý je určený hlavne dospelému divákovi, spätná väzba divákov je lakmusom prijatia, alebo odmietnutia jeho tvorby. „Projekt Free Feeling je o ochrane slobody slova, rôznorodých názorov i umeleckého vyjadrenia vo svete prenasledovania, manipulácií, krutých vrážd novinárov, či bezohľadnej agresivity a systémovej korupcie“ uzatvára Peter Rázus.


„Projekt „Free Feeling“ je podporený z programu ACF - Slovakia, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP 2014-2021. Správcom programu je Nadácia Ekopolis v partnerstve s Nadáciou otvorenej spoločnosti Bratislava a Karpatskou nadáciou“


10-15.08.2020 Prešov - Hrad Šariš
17.08 .2020 – 17.09.2020 Wave – centrum nezávislej kultúry
Etc .

Pridal: Redakcia PIS
751

WAVE

Sídlo (adresa):
Hlavná 121, 080 01 Prešov
Telefón:
Mobil:
00421 905 896 467
E-mail:
WEB:
http://www.wave.sk/
Facebook:
https://www.facebook.com/pages/Wave-Club/377866438961977
Wave centrum nezávislej kultúry
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK