PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/9853/vo_vacsine_obvodov_presovskeho_kraja_sas_a_sdku_nepresiahli_pat_percent.html

Vo väčšine obvodov Prešovského kraja SaS a SDKÚ nepresiahli päť percent

Strany SDKÚ-DS a SaS vo väčšine volebných obvodov Prešovského kraja nezískali ani päť percent hlasov potrebných na vstup do parlamentu.

Liberáli päťpercentnú hranicu prekročili iba vo volebnom obvode Poprad, kde získali 5,85 percenta voličských hlasov. Strana Mikuláša Dzurindu dosiahla zisk nad päť percent v obvodoch Kežmarok (5,88 percenta), Prešov (6,33 percenta) a Poprad (7,25 percenta). Vyplýva to z výsledkov parlamentných volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Najnižší volebný zisk mali liberáli v okolí Vranova nad Topľou (2,27 percenta), tri percentá strana nepresiahla ani v obvode Svidník, Stará Ľubovňa a Humenné. SDKÚ-DS podobne ako SaS dopadla najhoršie v okolí Vranova, kde ju volilo len 2,96 percenta voličov.

Vo všetkých obvodoch najľudnatejšieho slovenského kraja suverénne vyhral Smer-SD. Najväčší zisk 63,49 percenta mal v obvode Svidník. V okolí Prešova a Popradu dosiahol takmer rovnaký výsledok ako v celoslovenskom priemere. Ficovu stranu tu volilo vyše 44 percent ľudí.

Kresťanskí demokrati získali takmer vo všetkých obvodoch Prešovského kraja dvojciferný výsledok. Najväčšiu priazeň im voliči prejavili v okolí Prešova a Kežmarku. Hlas im tu odovzdalo viac ako 16 percent voličov. KDH volilo v rámci celého Slovenska 8,8 percenta voličov.

V Prešovskom kraji prišlo k urnám 57,01 percent voličov.

 
11.3.2012 | Autor: TASR | Politika | čítané: 5581 krát