Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

SDKÚ-DS je nepoučiteľná, pokiaľ ide o peniaze a verejné zákazky

Informácie, ktoré v týchto dňoch vychádzajú na povrch v súvislosti s projektom výberu daní, odvodov a ciel (UNITAS), podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica poukazujú na to, že strana SDKÚ-DS je nepoučiteľná pokiaľ ide o peniaze, verejné zákazky a verejné obstarávanie.

Opozičný líder na dnešnom stretnutí s novinármi v Prešove povedal, že už v roku 2010 jeho strana upozorňovala na viacero anglických schránkových firiem, ktoré sa mali zúčastňovať na finančných operáciách spojených s SDKÚ-DS.

SDKÚ je nepoučiteľná, pretože tento istý spôsob používa aj pri projektoch, ktoré sa týkajú UNITASu, na ktorý je potrebné zabezpečiť naozaj obrovské množstvo hardvéru a softvéru“, podčiarkol predseda Smeru-SD. Pripomenul, že systém má hlavného dodávateľa, ale aj viacero subdodávateľských firiem.

Preukázalo sa minimálne v troch subdodávateľských firmách, že tieto firmy majú priame napojenie v podnikateľskej sfére na pána Mikulčíka. Ja môžem s plným svedomím prehlásiť, že toto môže byť spôsob, ako prať peniaze a ako brať provízie v týchto informačných projektoch“, vyhlásil Fico.

Podľa neho je až neuveriteľné, že na Finančnom riaditeľstve (FR) SR v súčasnosti nefungujú systémy a za tejto situácie vychádzajú na povrch aj informácie, že sú tu nejaké prepojenia na schránkové firmy.

Na čo sú potrebné anglické schránkové firmy na zabezpečovaní UNITASu, nech mi to niekto vysvetlí“, vyzval šéf Smeru-SD. Podľa neho je až absurdné, že v čase, keď nefunguje systém výberu a búria sa pracovníci na daňových úradoch, vychádzajú na povrch takéto informácie.

„Dôrazne odmietame akékoľvek spájanie SDKÚ-DS s firmami spolupracujúcimi na projekte UNITAS“, reagoval pre TASR hovorca strany Michal Lukáč.

Ako dnes informovali Hospodárske noviny (HN), na projekte UNITAS zarábala aj schránková firma CrossCliff Slovakia. Je to tak už tretia firma s väzbami na nominanta ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) Miroslava Mikulčíka, ktorý musel z FR SR nedávno odísť pre kolaps informačného systému. Konateľ CrossCliffu Viliam Sálka s Mikulčíkom takmer desať rokov pôsobil v spoločnosti CSC Computer Sciences.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK