Štvrtok, 25. apríl 2024
Meniny má Marek | zajtra Jaroslava

Prepad preferencií SDKÚ-DS ovplyvnila súhra okolností

Prepad preferencií SDKÚ – DS až na hranicu zvoliteľnosti je podľa ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej spôsobené súhrou okolností, ktoré sa na politickej scéne odohrali od pádu vlády.

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská

Určite na to vplýval samotný pád vlády, potom avizovaný odchod Ivety Radičovej, rozpory vnútri koalície, okolnosti okolo spisu Gorila, ale aj to, že voliči našej strany sú kritickí a vnímaví na všetko čo povieme“, vyhlásila dnes Žitňanská v Prešove pred novinármi. Odmietla však, žeby za súčasnú situáciu zodpovedal Mikuláš Dzurinda. „Sme tímová strana a mje rozhodnutie uchádzať sa o post predsedníčky strany po voľbách zrelo dlho“, dodala.

Venovala sa tiež niektorým problémom, ktoré súčasná vláda nestihla uviesť do života. Východné Slovensko je podľa Žitňanskej špecifické tým, že tu žije mnoho ľudí, ktorí spadli do úverovej pasce. „Je to spôsobené tým, že títo ľudia si vzali úver od rôznych nebankových spoločností, často za úžerníckych podmienok“, povedala. Dodala, že sú to vlastne nekalé praktiky spojené s tým, že podmienky úverov sú pre spotrebiteľa nevýhodné a navyše sú tu zneužívané rozhodcovské súdy. „Rozhodcovské súdy totiž často fungujú vedľa spoločností, ktoré rýchle spotrebiteľské úvery poskytujú a nie je zaručená ich nestrannosť. Spotrebiteľ sa potom neraz dostane až do situácie, keď nastúpi exekúcia a nedokáže sa brániť“, doplnila Žitňanská.

Riešením sú podľa nej nové legislatívne normy, ktoré by jednak dostali pod kontrolu nebankové subjekty. „Navrhovali sme vytvoriť úrad, ktorý by nad takýmito spoločnosťami mal dohľad, poskytoval by informácie spotrebiteľom a dával aj odporúčania smerom k vláde“, poznamenala ministerka.

Ďalším krokom by mala byť aj novela zákona o rozhodcovskom konaní, ktorá by zmenila pravidlá a sprísnila kritéria na vznik rozhodcovských súdov, ale aj zmena pravidiel pri samotných exekúciách. „Napríklad v Prešovskom vzrástli žiadosti o výkon exekúcie zo 40.000 v roku 2006 na 61.000 v minulom roku. To je neuveriteľný nárast a treba to zastaviť“, doplnila Žitňanská.

Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK