Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Pacientov v nemocnici poteší výstava Kýchanie mozgu

Výstavu najlepších výtvarných prác, ktoré autori prihlásili do súťaže "Kýchanie mozgu – od kalokagathie k hypochondrii a späť" dnes otvorili vo vstupných priestoroch chirurgického monobloku Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove.

Hovorkyňa FNsP Renáta Koziaková informovala TASR, že diela karikaturistov z celého sveta tu budú vystavené niekoľko týždňov. Projekt je zameraný na prezentáciu medzinárodného výtvarného humoru aj v zdravotníckych zariadeniach.

Toto prostredie je mnohokrát nepríjemné, stiesnené, chladné, vyvolávajúce pocity obáv, strachu, ale i nádeje. Cieľom netradičnej inštalácie je práve spríjemnenie priestorov nemocnice“, uviedla Koziaková. Organizátori veria, že pacienti sa pri karikatúrach zastavia, obzrú si ich, zasmejú sa a na svoje zdravotné problémy sa pozrú s nadhľadom.

Koordinátor projektu Peter Rázus konštatoval, že do tejto súťaže prišlo 682 diel od 206 autorov zo 48 krajín sveta. Viac ako 80 je vystavených v nemocnici.

Kýchanie mozgu je reakcia uvoľňujúca fantáziu grotesky, v ktorej sa stretávajú, ale aj míňajú ideály antickej dokonalosti s dezilúziou zdravia jednotlivca i spoločnosti. Diagnóza je potvrdená a recept na zlepšenie zdravotného stavu posielali autori z celej planéty“, povedal Rázus.

Súťažné práce hodnotila medzinárodná porota v novembri minulého roka, pričom za víťaza vybrala Trayko Popova z Bulharska, za ním sa umiestnil Bobiš Todorović zo Srbska a tretie miesto obsadil Kubánec Carlos David Fuentes Hierrezuelo.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK