Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Vo FNsP v Prešove dnes nenastúpilo do práce 101 lekárov

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove dnes nenastúpilo do práce vyše sto lekárov. Hovorkyňa nemocnice Renáta Koziaková informovala, že vzhľadom na to boli dnes zrušené všetky plánované operácie.

(ilustračné foto)
(ilustračné foto)

Zdravotná starostlivosť v prešovskej nemocnici je aktuálne zabezpečená. Zabezpečuje ju 219 lekárov z 336 zamestnaných. Dnes do práce nenastúpilo 101 lekárov, z toho 16 je dlhodobo práceneschopných“, uviedla hovorkyňa. Dodala, že napriek tomu dokáže 16 oddelení fungovať v komplexnej zdravotnej starostlivosti a ostatných 15 oddelení je schopných zabezpečiť akútnu zdravotnú starostlivosť.

Podľa pokynov ministerstva zdravotníctva bola zriadená telefonická linka, ktorá funguje nepretržite a kde pacienti dostanú konkrétnejšie informácie. Koziaková konštatovala, že sa zmenil aj počet stiahnutých výpovedí lekárov.

K včerajšiemu dňu stiahli svoje výpovede 36 lekári, takže 135 zatiaľ na výpovediach trvá. Vedenie nemocnice je ochotné s lekármi, ktorým uplynula výpovedná lehota, podpísať novú pracovnú zmluvu“, uviedla Koziaková.

Zdôraznila, že Obvodný úrad v Prešove (OÚ) dnes prevzal povinnosť nariaďovania pracovnej činnosti lekárom, ktorí dnes nenastúpili do práce.

Obvodný úrad zabezpečí doručenie príkazov na pracovnú činnosť. Dostali sme zoznamy od nemocnice, v priebehu dnešného dňa sa budeme snažiť rozniesť tieto príkazy. Na základe nich budú mať lekári povinnosť zabezpečiť pracovnú činnosť“, povedal prednosta OÚ Stanislav Kahanec.

Dodal, že na základe rozhodnutia bezpečnostnej rady prešovského obvodu pribudne jedna rýchla zdravotná služba, posilnia linku 150 na operačnom stredisku a na úrade vyčlenili pracovníkov na zabezpečovanie situácie ohľadom núdzového stavu.

Na chodbách pred ambulanciami úrazovej chirurgie a chirurgie dnes dopoludnia nebolo veľa pacientov. Podľa niektorých lekárov si pravdepodobne mnohí uvedomili, že vzhľadom na medializované informácie môže dôjsť k tomu, že tu svojho lekára dnes nenájdu a rozhodli sa počkať.

Pacienti sú sklamaní, mali im dať nejako inak vedieť. Tu vidím papier na dverách. Bol som na CT, tam ma vyšetrili. Môj lekár aj tak dnes nemal ordinovať. Idem domov a prídem na budúci týždeň, uvidím, čo povedia v televízii, ako to bude“, povedal pre TASR dôchodca z Prešova.

Hovorkyňa spresnila, že napríklad na oddelení traumatológie dnes počas dňa pracuje sedem lekárov. Podľa informácií TASR však traja zostali v práci po nočnej službe. Na traumatológii počas bežného pracovného dňa je v službe 15 lekárov.

Podľa Koziakovej nemocnica doteraz neevidovala žiadnu sťažnosť od pacientov a opätovne zdôraznila, že akútna zdravotná starostlivosť v prešovskej nemocnici je zabezpečená.

Video archív nájdete na tv.pis.sk

Súvisiace články
7.12.2011 Lekári z FNsP v Prešove podpisujú nové zmluvy a vracajú sa na oddelenia 6.12.2011 Vo fakultnej nemocnici sa pripravujú zmluvy na podpis 5.12.2011 Odborári rokovali s vedením FNsP, lekári zatiaľ zmluvy nepodpísali 5.12.2011 Situácia vo FNsP sa podľa jej vedenia v porovnaní s piatkom zlepšila 4.12.2011 Vo FNsP J. A. Reimana v Prešove zatiaľ lekári zmluvy nepodpisujú 3.12.2011 Víkendový režim v FNsP Prešov prebieha štandardným spôsobom 2.12.2011 Vo FNsP v Prešove dnes nenastúpilo do práce 118 lekárov 1.12.2011 LOZ lekárom: Dnes pokojne oddychujte 1.12.2011 Všetci lekári v Spiškej Novej Vsi svoje výpovede stiahli. 30.11.2011 Námestníčka FNsP pripustila, že v práci dnes nebolo vyše 50 lekárov 30.11.2011 Niektorí lekári vo FNsP v Prešove dnes nenastúpili do práce
Mohlo by Vás zaujímať
Zomrel lekár a mestský poslanec Peter Bandura
Vo veku 68 rokov nás v nedeľu 17. marca 2024 náhle opustil lekár a mestský poslanec Peter Bandura.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK