Štvrtok, 25. apríl 2024
Meniny má Marek | zajtra Jaroslava

Investor prejavil záujem o kúpu 51 % akcií dopravného podniku

Prešovská radnica dostala ponuku od súkromnej spoločnosti na odkúpenie 51 % akcií Dopravného podniku mesta Prešov (DPMP), a. s. Vlastníkom 100-% balíka akcií DPMP, ktorý prevádzkuje mestskú hromadnú dopravu (MHD), je mesto.

Prešovský primátor Pavel Hagyari uviedol, že nešlo o iniciatívu radnice, ponuka prišla zvonku, a preto ju ako zástupca jediného akcionára predložil na rokovanie komisiám mestského zastupiteľstva. Zdôraznil, že ak takýto návrh na mestský úrad príde, on je povinný posunúť ho komisiám.

"Strategická komisia to prerokovala, požiadala prípadného investora o ďalšie informácie. O tom, či sa budú predávať tieto akcie dopravného podniku, môže rozhodnúť iba mestské zastupiteľstvo. Ak sa rozhodne, že áno, pôjde to cestou verejnej súťaže", zdôraznil Hagyari.

Spresnil, že záujemca o kúpu akcií perspektívne ponúka napríklad nákup nových vozidiel, isté garancie v prípade nezvyšovania cestovného a ďalší vnútorný rozvoj. Spoločnosť prejavila záujem o vyše 50 % akcií zhruba za 1,6 milióna eur, ale podľa primátora možno rokovať aj o menšinovom balíku.

"Na dopravný podnik mesto dopláca ročne 3,3 milióna eur. Je to veľká suma, a preto je potrebné hľadať efektivitu", dodal Hagyari.

Podľa viceprimátora mesta a člena predstavenstva DPMP René Puchera (nez.) do MHD je stále potrebné investovať, chýbajú peniaze na obnovu vozidlového parku. Dodal, že bežne existujú prevádzkovatelia MHD, ktorých vlastníkom sú samosprávy prípadne súkromní investori alebo ide o kombináciu vlastníctva. Osobne si vie predstaviť, že by to mohlo fungovať aj v Prešove.

"Toto nie je nič neštandardné, je to klasická ponuka a ja nevidím dôvod, prečo by sme o nej nemali rokovať", dodal Pucher.

Viacerí poslanci sa nazdávajú, že v tomto procese je stále veľa nejasných bodov. Rovnako pripomínali, že nemajú informácie o spoločnosti, ktorá chce kúpiť akcie, ani o tom, či má skúsenosti s takouto činnosťou.

Poslanec Igor Andrejčák (Smer-SD) si myslí, že treba hľadať možnosti efektívnejšieho riadenia tohto podniku v súčasných podmienkach. Podľa neho musí ísť o takú formu vlastníctva, v ktorej bude môcť mestské zastupiteľstvo služby vo verejnom záujme garantovať a kontrolovať.

Poslanec konštatoval, že je potrebné oboznámiť sa s biznis plánom záujemcu a aktuálnou finančnou bilanciou DPMP. "Aby sme vedeli, akú skutočnú hodnotu má tých 51 % akcií", doplnil Andrejčák.

Dopravný podnik mesta Prešov má vo svojom vozidlovom parku vyše 60 autobusov a 46 trolejbusov.

(ilustračné foto)

(ilustračné foto)
Súvisiace články
28.11.2011 Členovia SDKÚ-DS žiadajú zastaviť proces predaja akcií DPMP
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK