PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/9056/dvaja_mestski_poslanci_ponukli_radnici_projekt_ciste_ruky.html

Dvaja mestskí poslanci ponúkli radnici projekt Čisté ruky

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Prešove Michal Kaliňák a Igor Andrejčák (obaja Smer-SD) navrhujú, aby vedenie mestského úradu zaviedlo opatrenia, ktoré by prispeli k väčšej transparentnosti a dôveryhodnosti radnice.

Poslanci včera na stretnutí s novinármi konštatovali, že primátorovi Pavlovi Hagyarimu elektronickou poštou doručia návrh piatich opatrení, ktorý nazvali Čisté ruky. Obaja poslanci sa dostali do mestského parlamentu po prvý raz a tvrdia, že pri rozhodovaní o dôležitých veciach a verejných financiách, chcú hrať s občanmi férovú hru, čomu by malo prispieť zverejňovanie rozhodnutí.

"Neprichádzame s tým, že by sme chceli z mesta peniaze a neponúkame mestu niečo, čo zvýši nároky na prácu úradníkov. Iba chceme, aby sa mesto zžilo s takými princípmi, ktoré musia byť samozrejmé", povedal Kaliňák.

Poslanci navrhujú, aby boli na webovej stránke zverejňované všetky rozhodnutia primátora ako zástupcu jediného akcionára v spoločnostiach s účasťou mesta. Sú presvedčení, že tieto informácie by mali byť verejnosti prístupné.

Rovnako chcú, aby boli na internete zverejňované všetky darovacie zmluvy. "Prešovčania musia mať prístup k tomu, kto, ako a prečo pomáha sponzorskými príspevkami. Ak ide o úprimné úmysly, tak prečo potom tajiť štedrosť podnikateľov alebo firiem", povedal Kaliňák.

Poslanci sú za to, aby radnica zaviedla elektronické aukcie. Nazdávajú sa, že ak takéto spôsoby obstarávania vedia využívať mestské firmy, je najvyšší čas zaviesť ich aj v podmienkach mestského úradu. Ďalším z návrhov je, aby mestský úrad zverejňoval pripravované verejné obstarávania v časovom predstihu, čo by podľa Kaliňáka nemal byť problém, ak sú na tieto účely už peniaze vyčlenené v rozpočte.

Posledným z navrhovaných opatrení je zverejňovanie zoznamu neplatičov na webe mesta. Tento krok by podľa poslancov znásobil vonkajšiu kontrolu a vytvorilo by to tlak na nezodpovedných občanov či firmy, ktorí sú dlžníkmi mesta.

 
5.10.2011 | Autor: TASR | Politika | čítané: 2407 krát