PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/9053/s-_kuzma-zmena_stavebneho_zakona_ma_zastavit_rozkradanie_pozemkov.html

Š. Kužma: Zmena stavebného zákona má zastaviť rozkrádanie pozemkov

Návrh zmeny zákona o územnom plánovaní a stavebnom poriadku, ktorý predložili do Národnej rady SR poslanci za SDKÚ-DS, má podľa Štefana Kužmu zastaviť budovanie čiernych stavieb na cudzích pozemkoch a zabezpečiť vlastníkom ochranu ich majetku.
Štefan Kužma

Jedným z opatrení má byť hrozba, že na základe žiadosti vlastníka pozemku a po dodržaní príslušných lehôt budú obce povinné odstrániť takúto stavbu. Ustanovenia sa však majú týkať stavieb začatých až po nadobudnutí účinnosti tohto zákona.

Podľa Kužmu najčastejšie sa problémom budovania čiernych stavieb na cudzích pozemkoch stretávajú v blízkosti osád, kde mnohí ich obyvatelia bez súhlasu majiteľa pozemku stavajú svoje obydlia. V prípade, že by za to dostali pokutu, je v podstate nevymožiteľná, lebo porušovateľ je väčšinou osoba v hmotnej núdzi.

Poslanec tvrdí, že v konečnom dôsledku ide v podstate o beztrestnú činnosť, štát je však povinný vytvárať nástroje na zabezpečenie ochrany majetku občanov.

"Chceme, aby sa to už nerozširovalo. Je obrovský problém hlavne u nás na východnom Slovensku. Musíme zastaviť porušovanie zákona a bezprávie, ktoré sa deje na týchto ľuďoch. Sú to vlastníci pozemkov, ktorí buď v tejto obci žijú, alebo tej obci platia dane a nie sú ničím chránení", povedal dnes v Prešove na stretnutí s novinármi Kužma.

Dodal, že z tohto dôvodu dali do návrhu zákona ustanovenie, že ak vlastník stavby, ktorý je stavebníkom, alebo nájomca stavby neodstráni čiernu stavbu na cudzom pozemku do 30 dní od nadobudnutia účinnosti nariadenia na odstránenie, urobí tak obec na náklady vlastníka alebo nájomcu stavby.

Nová legislatíva má byť prísnejšia aj voči obci, ktorá má zabezpečiť dodržiavanie územného plánu a stavebný poriadok.

"Obec je povinná odstrániť stavbu, v prípade, že to v stanovenej lehote neurobí, je povinná zaplatiť vlastníkovi pozemku sankciu vo výške 1000 eur za každý mesiac po uplynutí určenej lehoty na odstránenie stavby", zacitoval z návrhu zákona Kužma. Pripustil, že je to veľmi tvrdá sankcia, ale vidia to ako jediné možné riešenie.

Zavedenie povinnosti odstránenia stavby podľa neho kryje starostovi chrbát, pretože ho nebude môcť nikto ovplyvňovať a zákon mu nebude dávať na výber, čo si musia porušovatelia uvedomiť.

Zdôraznil, že tieto zmeny neriešia súčasný stav, zamedzujú len ďalšiemu rozkrádaniu majetku vlastníkov pozemkov.

"Tento zákon sa bude týkať len stavieb, ktoré sa začnú stavať po nadobudnutí účinnosti zákona. Čiže stavebné úrady, obce majú dosť času oboznámiť obyvateľov, vrátane obyvateľov osád, že sa bude toto diať, nech sa nepúšťajú do takých stavieb", zdôraznil Kužma.

Dodal, že v tomto prípade by neboli na mieste ani výhovorky starostov, že o nejakej stavbe nevedeli už v jej začiatkoch. Ak sa mu podarí zastaviť tento protiprávny postup na začiatku, bude to v podstate bez nákladov. Kužma počíta, že ak sa nájde dostatok hlasov na podporu tohto návrhu, zákon by mohol byť platný už začiatkom budúceho roka.

 
4.10.2011 | Autor: TASR | Politika | čítané: 3056 krát