Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

V.ŠARIŠ: Mikuláš Drab nevidí dôvod na odstúpenie z funkcie primátora mesta

Primátor Veľkého Šariša Mikuláš Drab, ktorého poslanci mestského zastupiteľstva vyzvali, aby odstúpil z funkcie, sa tohto postu vzdať nemieni. Uviedol to vo štvrtok (29.9.) večer na tlačovej besede.

Mikuláš Drab
Mikuláš Drab

Poslanci v desiatich bodoch zhrnuli skutočnosti, ktoré sú podľa nich dôvodom na to, aby Drab zvážil svoje zotrvanie vo funkcii. Jedným z nich je údajne nezvládnuté a netransparentné výberové konanie a porušenie viacerých zákonov pri rekonštrukcii kotolne. Okrem toho primátorovi vyčítajú porušenie rozpočtovej disciplíny, neekonomické nakladanie s majetkom mesta či zavádzanie verejnosti nepravdivými informáciami.

Primátor pred novinármi vysvetľoval svoje rozhodnutia a zvolené postupy. V prípade kotolne argumentoval havarijným stavom a tým, že sa mu podarilo zabezpečiť vykonanie väčšieho rozsahu prác, ktorý bol nutný na odstránenie havarijného stavu, ako bol pôvodný návrh.

K výberu dodávateľa a možného klientelizmu povedal: "S konateľom uvedenej firmy nie som a nikdy som nebol v príbuzenskom vzťahu. Autor tejto pripomienky má veľmi nepresné informácie". K niektorým konkrétnym veciam sa nevyjadril vzhľadom na to, že stále prebieha kontrola.

Komentoval všetky body vo výzve, čo trvalo asi 40 minút. Argumenty obsiahnuté v iste sú podľa neho skresľujúce a mnohé nemajú racionálne jadro. Nevyučuje, že mohol urobiť chybu, tvrdí však, že konal tak, aby to bolo v prospech mesta.

"Nevidím dôvod na to, aby som odstupoval", vyhlásil Drab. Na otázku, či považuje svoje vysvetlenie za dostačujúce na to, aby poslanci zmenili názor, uviedol: "Ja som povedal, že sa budem snažiť všetko dokladovať a ukazoval som vám konkrétne dokumenty, ktoré dané veci potvrdzujú. Či im to stačí, ja za nich odpovedať nemôžem", povedal Drab. Myslí si, že so zastupiteľstvom bude môcť spolupracovať aj ďalej.

Pod výzvu sa podpísalo desať poslancov z 12-členného zastupiteľstva. Jedným z nich bol aj Marek Platko, ktorý sa zúčastnil aj na tlačovej besede.

"Teraz si musíme sadnúť a reagovať na tieto jeho veci, ktoré nám predostrel naspäť. Zvážime ďalšie možnosti. Odvíja sa to od toho, ako dopadne tá kontrola. My sme čakali, že budú výsledky kontroly, zase neboli", povedal novinárom. Pripúšťa, že v prípade rekonštrukcie kotolne primátor mohol zabezpečiť väčší rozsah prác za menej peňazí, ale zákon sa podľa neho musí dodržiavať.

Výzvu nepodporila poslankyňa Viera Krajňáková. Zatiaľ nevidí dôvod na to, aby primátor odstúpil. Celú záležitosť považuje za politický boj bývalého primátora Roberta Orosa, ktorý síce v posledných voľbách za primátora nekandidoval, ale podľa nej mu prekáža, že nezvíťazil kandidát jeho strany.

Foto: Greatmilan

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK