Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

Vo fakultnej nemocnici evidujú 171 výpovedí lekárov

Vedeniu Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove (FNsP) bolo dnes doručených 171 výpovedí lekárov. TASR to potvrdila námestníčka riaditeľa FNsP pre ošetrovateľskú starostlivosť Jana Jurášeková.

"Je to celkove 51,5 percenta všetkých lekárov, ktorí sú zamestnaní v našom zdravotníckom zariadení. Podľa platnej legislatívy im od 1. októbra začína plynúť výpovedná lehota", konštatovala Jurášeková. Dodala, že nemocnica funguje bez zmien a počas výpovednej doby bude vedenie hľadať riešenia, aby bol zabezpečený jej chod a základná zdravotná starostlivosť pre pacienta.

"Dá sa povedať, že aj keď to je podané takou formou, ide o reálnu výpoveď zamestnanca a preto musíme k tomu zaujať postoj a pripravovať riešenie", vysvetľuje námestníčka. V súčasnosti vyhodnocujú počty, vo väčšine prípadov podľa nej ide o časť lekárov jednotlivých oddelení, ale sú oddelenia, z ktorých nedal výpoveď žiaden lekár.

Predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Marian Kollár na tlačovej besede informoval, že v priebehu dnešného dňa podá výpovede k 1. októbru 2411 lekárov z celkom 34 slovenských nemocníc.

Zdravotníci sa rozhodli siahnuť po radikálnom riešení pre neakceptovanie ich štyroch požiadaviek. V nich vyzývajú na dodržiavanie Zákonníka práce a personálnych normatívov v nemocniciach, dofinancovanie systému, lepšie mzdové ohodnotenie a zastavenie transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti.

Mohlo by Vás zaujímať
Zomrel lekár a mestský poslanec Peter Bandura
Vo veku 68 rokov nás v nedeľu 17. marca 2024 náhle opustil lekár a mestský poslanec Peter Bandura.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK