Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Štefan Kužma lídrom SDKÚ v Prešove

Medzi ôsmou a sedemnástou hodinu sa v prešovskom Župnom dome, kde sídli Slovenská demokratická a kresťanská únia, konali poslednú aprílovú sobotu vnútrostranícke voľby. Členovia SDKÚ v primárkach rozhodovali o tom, koho navrhnú na kandidátku do NR SR a kto bude volebným lídrom, teda kandidátom na primátora mesta Prešov.

Primárnym voľbám predchádzala séria škandálov, ktorá vyvrcholila odstúpením terajšieho primátora a podpredsedu strany Juraja Kopčáka od kandidatúry. Stalo sa tak po tom, čo nebolo umožnené novým členom strany zúčastniť sa už týchto volieb. Záležitosť skončila až v Bratislave, na Súde SDKÚ. Tam skončili výsledky verejnosti uzavretej miestnej konferencii SDKÚ, ktorá bola minulý týždeň. Tej sa noví členovia, ktorí sú zväčša na strane J. Kopčáka zúčastnili. Odvolali predsedníctvo a zvolili nové, to však vydržalo asi tak 24 hodín. Súd SDKÚ rozhodol, že odvolanie predsedníctva sa neuskutočnilo podľa príslušných noriem.

Napriek týmto problémom prebiehali sobotňajšie primárne voľby pokojne. Zúčastnilo sa ich asi 70 percent členov SDKÚ (oprávnených voliť) a väčšina z nich odovzdala svoj hlas jedinému kandidátovi Štefanovi Kužmovi. Komisia nezaregistrovala sťažnosti, ani protesty. Juraj Kopčák sa vnútrostraníckych volieb nezúčastnil.

Spomedzi kandidátov do parlamentu sa do prvej pätnástky z Prešovského prebojovali Milan Gaľa, Jozef Macejko a Pavol Prokopovič. Nevmestili sa do nej Prešovčan Peter Jerge, či Bardejovčan Ján Pataky. Kandidátom prezídia SDKÚ bol pôvodne aj Juraj Kopčák, ten však ponuku neprijal.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK