Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Poslanca Š. Rusnáka teší i zarmucuje parlament

Prijatie zákona o jednorazovom odškodnení účastníkov zahraničného alebo domáceho protifašistického odboja v rokoch 1939 až 1945 považuje poslanec Národnej rady (NR) SR Štefan Rusnák (Strana demokratickej ľavice) za jeden zo svojich najväčších úspechov v parlamentnom pôsobení od októbra 1998. Uviedol to 15. apríla na tlačovej besede v Prešove pri bilancovaní svojej poslaneckej práce. Na príprave zákona aj vďaka kontaktom s predstaviteľmi Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov sa intenzívne zúčastnil.

Za ďalší úspech svojej poslaneckej aktivity označil presadenie požiadavky na vyčlenenie 40 miliónov Sk do zákona o štátnom rozpočte na tento rok na rozšírenie ubytovacích kapacít Prešovskej univerzity v Prešove. Nespokojný je, ako neúspešne vyzneli jeho viaceré iniciatívy na zníženie nezamestnanosti v regióne. Dodal, že vo všeobecnosti je v tejto oblasti vládna koalícia neveľmi úspešná.

Kritizoval súčasnú situáciu v slovenskom parlamente. Obrovský počet poslaneckých návrhov - o niektorých z nich si myslí, že ohrozujú samu podstatu štátu - naznačuje, že sa zvolebnieva. "Poslanci sa takto za každú cenu zviditeľňujú, i keď nepodávajú systémové riešenia," povedal. Informoval, že s kolegom Mesiarikom predložil návrh na zvýšenie štátnej prémie pre účastníkov stavebného sporenia. Podľa neho nejde o novinku. Dodal, že má záujem rešpektovať uznesenie vlády, a nedávať návrhy, ktoré dodatočne siahajú na verejné financie.

O svojej ďalšej politickej kariére povedal, že zostáva verný SDĽ (bol jej zakladateľom v Prešove a dnes je predsedom jej krajského výboru) a bude sa uchádzať o miesto na straníckej kandidátke do parlamentných volieb v tomto roku. Definitívne slovo dá 8. zjazd SDĽ v máji t. r. Prvý krok urobili delegáti okresnej konferencie SDĽ v Prešove v sobotu 13. apríla, nominovali ho za kandidáta na poslanca NR SR.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK