Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Zlatá Baňa: V obci dnes vyvrcholili medzinárodné majstrovstvá v ryžovaní zlata

V obci Zlatá Baňa v Prešovskom okrese dnes vyvrcholili niekoľkodňové majstrovstvá Slovenskej a Českej republiky v ryžovaní zlata. Do nevšedného športového zápolenia pod Slánskymi vrchmi, ktoré odštartovalo v piatok 22. júla, sa v rámci viacerých súťažných kategórií zapojili aj zlatokopi z Poľska a Rakúska.

Všetci súťažiaci sústredili v týchto dňoch svoje úsilie na ploche ryžoviska v centrálnej časti obce, kde sa snažili pomocou vody a tradičnej panvice nájsť v piesku čo najviac zlata za najrýchlejší čas. "Čo sa týka účasti, tak v kategórii mužov súťažilo vyše 50, v kategórii žien viac ako 20 a do 10 súťažiacich sme mali v kategórii veteránov a juniorov", informoval TASR hlavný rozhodca pretekov František Verbich.

Podľa jeho slov sa na ryžovaní zúčastnili pretekári zo Slovenska, z Čiech, ale aj z Poľska a Rakúska. "Majstrovstvá organizujeme ako otvorené, nie je podmienkou česká či slovenská štátna príslušnosť", poznamenal.

Za oficiálnu kategóriu juniorov si na základe zverejnených výsledkov najlepšie počínala Zuzana Diladiová, ženy reprezentovala najúspešnejšie Rakúšanka Hilde Deinhofer, mužov Leo Deinhofer a v kategórii veteránov dominoval Robert Polzer. Aj títo dvaja súťažiaci pochádzajú z Rakúska. V rámci trojčlenných družstiev skončilo na prvom mieste podľa aktuálnej informácie zverejnenej na obecnej webovej stránke trio s názvom DVD Prievidza.

Do súťaže sa zapojili v rámci neoficiálnych kategórií aj deti, amatéri z radov dospelých, ako i ďalšie dvoj- a päťčlenné družstvá. Súčasťou podujatia bolo napríklad aj nočné ryžovanie zlata pri svetle fakle, vystúpenia hudobných a tanečných zoskupení i rekonštrukcia bojov z čias 2. svetovej vojny v podaní členov klubov vojenskej histórie.

Obec sa do regionálnych súťaží v ryžovaní zlata zapája už 10 rokov, no majstrovstvá Slovenskej a Českej republiky sa tu uskutočnili prvýkrát. Zlatá Baňa je situovaná v oblasti s baníckou tradíciu a podľa historických prameňov tu vznikla banská osada ešte v 16. storočí.

"Banícka minulosť je spätá hlavne s ťažbou rúd antimónu v banských dielach severne od obce. Na ceste do susednej Červenice sa nachádzajú opálové bane s bohatou históriou", informuje Zlatá Baňa na svojej internetovej stránke.

ryžovanie zlata
Súvisiace články
24.7.2011 Foto: Na Zlatej Bani sa ryžovalo zlato
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK