Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Novým primátorom Levoče je M. Majerský, doterajší primátor podáva sťažnosť na ÚS

Novým primátorom Levoče je po sobotňajších (25. 6.) opakovaných komunálnych voľbách kandidát koalície KDH, SDKÚ-DS, SaS, OKS, Most-HÍD, SDĽ Milan Majerský. Svojho súpera doterajšieho primátora Miroslava Vilkovského, kandidáta Smer-SD, ĽS-HZDS, HZD, SNS, SF a ND, porazil len o päť hlasov.

Primátor Levoče Milan Majerský (KDH)
Primátor Levoče Milan Majerský (KDH)

"Chcem sa poďakovať všetkým Levočanom, že prišli, podarilo sa mi získať 17 ľudí na svoju stranu oproti novembrovým voľbám. Čakal som vyšší náskok, ale určite ďakujem, budem sa snažiť robiť všetko v prospech mesta, verím, že svojou prácou presvedčím aj svojich neprajníkov", konštatoval Majerský. Vilkovský však mieni podať volebnú sťažnosť na Ústavný súd (ÚS) SR, pretože podľa neho voľby prebehli neregulárne, a to aj z toho dôvodu, že mu Obvodná volebná komisia v Poprade nedovolila uskutočniť prepočet hlasov.

"Je to jeho legitímne právo, ale z reálneho hľadiska musím konštatovať, že z našej strany nedošlo k žiadnym pochybeniam, my sme si taxíkmi nikoho nezvážali, my sme neovplyvňovali ani za žiadne finančné dary, ani nijakým nekalým spôsobom", povedal Majerský.

Podľa neho mala koalícia doterajšieho primátora v jednotlivých okrskových komisiách zastúpenú väčšinu, takže ani čo sa týka prepočtu hlasov, nevidí dôvod podávania sťažnosti na ÚS. "My sme vždy v každej jednej okrskovej komisii ťahali za kratší koniec, ale vravím, je to jeho legitímne právo, " konštatoval Majerský.

Ten získal vo voľbách dohromady 5221 hlasov, čo je len o päť viac, ako získal doterajší primátor. Voličská účasť v Levoči presiahla 45 %. Legislatíva hovorí, že do 30 dní by mal Vilkovský zvolať Mestské zastupiteľstvo a odovzdať funkciu. Novembrové komunálne voľby v Levoči sa opakovali, pretože ÚS vyhovel námietke Milana Majerského. Ten tvrdil, že voľby boli ovplyvnené a neprebehli regulárnym spôsobom.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK