Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Voľby na východe Slovenska prebiehajú pokojne

V troch obciach a v jednom meste na východe Slovenska dnes voliči rozhodujú o tom, kto povedie samosprávu počas nasledujúcich štyroch rokov. Vo všetkých volebných miestnostiach v obciach Svinia a Lažany v Prešovskom okrese, v obci Lenártov v okrese Bardejov a v meste Levoča zatiaľ voľby prebiehajú pokojne.

Všetko je v poriadku, o 7. hodine sa otvorili všetky volebné miestnosti, komisia už prešla všetky, boli tu aj na kontrolu z Obvodnej volebnej komisie (ObVK), “ priblížil zapisovateľ Mestskej volebnej komisie v Levoči Alexander Molnár. Voličská účasť je podľa neho zatiaľ celkom solídna, ľudia chodili prevažne v ranných hodinách, teraz je trošku útlm, ale očakávajú že v neskorých popoludňajších hodinách počet voličov opäť narastie. „Chodia priebežne, voličské miestnosti nie sú prázdne“, dodal Molnár. V Levoči je dohromady desať volebných miestností.

Voľby prebiehajú pokojne aj v obci Svinia, kde si už bolo svoju občiansku povinnosť splniť viac ako 120 ľudí. Právo voliť má v tejto obci 961 obyvateľov. Priebeh volieb kontroluje polícia i príslušníci Obvodného úradu v Prešove. „Máme jednu volebnú miestnosť, ľudia chodia priebežne, zatiaľ je volebná účasť dobrá. Všetko prebieha pokojne, nemali sme zatiaľ nahlásené žiadne problémy“, priblížila situáciu v obci Svinia predsedníčka miestnej volebnej komisie Darina Mihóková. V obci si okrem starostu volia i celé obecné zastupiteľstvo. O post starostu sa uchádzajú štyria záujemcovia, o miesto v obecnom zastupiteľstve je 24 uchádzačov.

Svojho zástupcu si dnes volia aj v Lažanoch, kde je zatiaľ podľa zapisovateľa miestnej volebnej komisie slabá voličská účasť. Neprišlo odvoliť ešte ani 10 percent voličov. Voľby však prebiehajú pokojne, nebolo nahlásené žiadne porušenie zákona alebo narušenie priebehu volieb.

Poslednou z východoslovenských obcí, kde voliči rozhodujú o svojom starostovi, je Lenártov. Podľa Galiny Ščerbákovej z ObVK v Bardejove i tu všetko prebieha v poriadku, zástupcovia komisie už boli na kontrolu v jedinej voličskej miestnosti v Lenártove. Voliči podľa nej chodia priebežne, dohromady môže o novom starostovi rozhodnúť okolo 600 voličov.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK