PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/8543/premierka-podarilo_sa_nam_zastavit_upadok_krajiny_aj_napriek_krize.html

Premiérka: Podarilo sa nám zastaviť úpadok krajiny aj napriek kríze

Premiérka SR Iveta Radičová na dnešnom rokovaní Ústrednej rady SDKÚ-DS konštatovala, že sa vláde SR za uplynulý rok podarilo zastaviť aj napriek kríze úpadok krajiny.

"Nasledujúci rok bude rokom stabilizácie, prioritami vlády na najbližšie obdobie bude zamestnanosť a nové pracovné miesta, spravodlivosť a vymáhateľnosť práva, zdravá ekonomika a podpora rodín", vymenúva Radičová.

Podľa nej zmena, ktorú strana ľuďom sľubovala počas predvolebnej kampane, sa stala realitou, so zmenou však prišla aj zodpovednosť. "Prevzali sme SR v ťaživej situácii, rozsiahla kríza ešte ani zďaleka nenaberá opačný proces. Prevzali sme našu krajinu s veľkým deficitom verejných financií, s vysokou mierou nezamestnanosti, s dvoma tretinami občanov s príjmom pod 500 eur, klesala zamestnanosť, klesal počet voľných pracovných miest. Prebrali sme krajinu s rastúcim dlhom štátu", zdôraznila Radičová. Okrem dlhov však podľa nej každý rezort zdedil aj množstvo ďalších problémov.

V príhovore sa dotkla aj netransparentného verejného obstarávania. "Je možné brať vážne slová o pokuse politickej opozície o kontrole verejného obstarávania od človeka, ktorého vláda pripravila občanov Slovenska o 11,6 miliónov eur v prípade tzv. nástenkového tendra, o desiatky miliónov eur v prípade predaja emisií, o 25 miliónov eur v prípade sociálnych podnikov", konkretizuje premiérka.

Zdôraznila, že za uplynulý rok sa vláde SR podarilo predovšetkým šetriť v štátnej správe. "Za prvý rok vlády sme znížili počet štátnych úradníkov o vyše 5000, počet zamestnancov Najvyššieho súdu sa, naopak, zvýšil o 20%", vymenúva Radičová. Podľa nej sa v rezorte dopravy podarilo ušetriť desiatky miliónov eur. "V pondelok sa otvára nový diaľničný úsek (prvá časť D1 Jánovce – Jablonov), ktorého cena bude polovica pôvodne navrhovanej ceny, " vysvetľuje premiérka. Aj vďaka týmto krokom sa podľa nej podarilo za prvý rok vlády dosiahnuť zníženie základných výdavkov na chod štátu o viac ako 7%.

Premiérka ďalej zdôraznila, že vláda SR nebude zatvárať oči pred tým, čo sa deje na niektorých súdoch a na prokuratúre. "Súdnictvo musí byť nezávislé, ale na druhej strane sa nemôžeme pozerať na to, čo sa v tomto uzavretom systéme deje. Nezávislosť nemôže znamenať nemorálnosť, nespravodlivosť a svojvôľu", upozorňuje Radičová. Prepustenie obvineného z vraždy ženy a dieťaťa na slobodu a neochota vydať medzinárodný zatykač na jeho opätovné zadržanie sú podľa nej dôkazom nekompetentnosti a strachu konkrétnych sudcov. "Za rovnakú facku spravodlivosti považujem aj rozhodnutie, aby sa bývalý prezident SR Michal Kováč musel ospravedlniť osobe, ktorá bola obvinená z únosu jeho syna a ktorého stíhanie bolo zastavené len vďaka amnestii Vladimíra Mečiara", povedala Radičová.

Podľa nej je veľmi dôležité v oblasti spravodlivosti nastoliť zmenu v charaktere štátu. "Osobne som požiadala pani ministerku spravodlivosti o prípravu a zmenu zákona o generálnej prokuratúre. Je absurdné, že stíhanie, kontrola generálneho prokurátora môže byť len generálnym prokurátorom, to je štát v štáte", vysvetľuje Radičová. Úspechom je podľa nej fakt, že sa podarilo zabezpečiť, aby boli zasadnutia Súdnej rady verejné. "Výrazne sme zúžili priestor na korupciu a klientelizmus", konštatovala Radičová. Okrem toho je prínosom aj zmena stavebného zákona, tlačového zákona, jazykového zákona a tiež fakt, že sa začala úprava verejnoprávnych médií. Podľa nej sa vláde podarilo zvýšiť pokles trendu nezamestnanosti, a to z 15,1 % na 13,9 %. Vo svojom príhovore tiež upozornila na protipovodňové opatrenia, ktoré sa začali v mnohých obciach na Slovensku.

Radičová si veľmi dobre uvedomuje, že obraz vlády navonok nie je vždy najlepší. Prekážajú jej rôzne politické hry a že množstvo dobrých krokov prekryjú rôzne stranícke nedohody na straníckych otázkach. "Máme dobrý cieľ a máme nástroje, ako ho dosiahnuť, to, čo nás trápi, je nárast svetových cien a dopad aj na infláciu v SR", uzavrela predsedníčka vlády.

 
18.6.2011 | Autor: TASR | Politika | čítané: 1667 krát