Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

M. Dzurinda: Uplynulý rok bol komplikovaný, nasleduje rok stabilizácie

Predseda Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie – Demokratickej strany (SDKÚ-DS) Mikuláš Dzurinda dnes na rokovaní Ústrednej rady SDKÚ-DS v Poprade označil uplynulý rok od volieb za komplikovaný, no zároveň verí, že nasledujúci rok bude rokom stabilizácie.

V príhovore okrem iného spomenul aj nekonečnú voľbu generálneho prokurátora a piatkové zvolenie Jozefa Čentéša označil za konečné dejstvo odysey. "Toto rozhodnutie bolo nesmierne dôležité preto, aby sa zvýšila vymožiteľnosť práva. Táto odysea sa skončila, doktor Čentéš má veľmi silný pevný politický potenciál, bol zvolený v súlade so zákonmi, " povedal Dzurinda.

Ďalej uviedol, že SDKÚ-DS plne rešpektuje rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS), no na druhej strane má plné právo sa k nim aj slobodne vyjadrovať. "Ostatné dve rozhodnutia ÚS považujem za politické a stranícke, za rozhodnutia pre Slovensko rozkladné. Pri ostatných dvoch rozhodnutiach som veľmi silne pociťoval, že ÚS vstúpil do politiky", zdôraznil Dzurinda.

Upozornil však, že nehovorí o abstraktnom telese, ale o konkrétnych sudcoch, ktorí prijímali posledné dve rozhodnutia. Tie podľa neho tlačili Slovensko do právneho vákua. "Komu by takáto právna nestabilita vyhovovala, mafii, zločinu alebo čestným občanom", spytuje sa Dzurinda. Ďalej uviedol, že senát vo svojich nálezoch odpovedal aj na otázky, ktoré im nikto nekládol.

"To je neprípustné, je mi veľmi ľúto, že je viac ako evidentné, že niektorí sudcovia ÚS, ktorí boli doň evidentne volení na základe poslušnosti strane Smer–SD, dnes túto svoju voľbu chrániť spravodlivosť stratili", uzavrel Dzurinda.

Uplynulý rok označil za komplikovaný, ale zároveň ako dobrý a nádejný. "Vyvinuli sme veľké úsilie, aby sme odškodnili tých, ktorí boli povodňami poškodení, ale pristúpili sme aj k veľmi bolestným a ťažkým opatreniam v správe vecí verejných", povedal predseda SDKÚ- DS. Podľa neho je veľmi dôležitá zodpovednosť, ktorá viedla kroky strany pri likvidácií dôsledkov povodní, ale aj pri stabilizácii verejných financií. "Znižujeme prevádzkové náklady, šetríme, pretože sme sa na európskom poli presvedčili, kam vedie politika nezodpovednej správy vecí verejných", upozornil Dzurinda.

Vyzdvihol aj fakt, že sa Slovensku podarilo splniť zásadný a neľahký sľub, teda odmietnutie pôžičky Grécku. "Tento svoj postoj sme na medzinárodnom poli ustáli. Nejde ani tak o to, že sme ľuďom na Slovensku ušetrili miliardy, ale že sme veľmi výrazne prispeli k nastoleniu základnej otázky, a to, aká politika dokáže zruinovať takú historickú krajinu, ako je Grécko", konkretizoval Dzurinda. Podľa neho je jasné, že sa v Európe podarilo nastoliť tému zodpovednosti.

Slovensko sa podľa neho po 150 rokoch dostalo na úroveň najvyspelejších európskych kultúr. "Je to vďaka prístupu k hodnotám, najmä zodpovednosti a slobode, treba sa ich držať, som rád, že sa týchto hodnôt držíme a práve vďaka tomu sme tento rok nielen vydržali, ale navzdory všetkému sme si aj udržali parlamentnú väčšinu", dodal Dzurinda. Verí, že ďalšie roky budú rokmi stabilizácie a rokmi zvyšovania úrovne života obyvateľstva.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK