PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/8384/sck_ocenil_252_darcov_krvi_z_okresov_presov_a_sabinov.html

SČK ocenil 252 darcov krvi z okresov Prešov a Sabinov

Viac ako 40 litrov krvi daroval za celý život Jozef Kočiš z Hubošoviec, okres Sabinov.

Po prvý raz si ľahol na odberové transfúzne lôžko, keď mal 19 rokov. Bolo to v Písku, kde bol na základnej vojenskej službe a odvtedy krv daroval vyše 100-krát.

"Kamaráti išli darovať krv, tak som sa rozhodol, že pôjdem a ja. Vydržal som až dodnes, nikdy som nezapochyboval, že mám ísť znovu. Dôvod je jednoduchý – zadarmo som dostal, zadarmo dávam", tvrdí 64-ročný dobrovoľný darca, ktorý má už i vo svojej rodine nasledovníkov, lebo darcami sa stali aj jeho dcéra, zať a syn. Za 102 odberov si Kočiš dnes v Historickej sále Parku kultúry a oddychu v Prešove prevzal Kňazovického medailu.

Ocenenia za darcovstvo krvi si prevzalo celkom 252 ľudí z okresov Prešov a Sabinov. Kňazovického medailu dostali piati darcovia, ďalších osem darcov ocenili Diamantovou plaketou Jána Jánskeho. Okrem nich získalo 36 ľudí zlatú, 65 striebornú a 138 bronzovú Jánskeho plaketu.

Získavanie, nábor a oceňovanie darcov krvi patrí medzi základné činnosti Slovenského Červeného kríža (SČK). Osvetové aktivity pripravujú už pre deti v materských školách.

"V spolupráci s Národnou transfúznou službou organizujeme hromadné výjazdové odbery v rôznych inštitúciách, firmách, školách, ale i na námestiach počas podujatí", povedala pre TASR riaditeľka Územného spolku SČK Prešov – Sabinov Mária Karaffová.

Podľa nej takýchto hromadných odberov môže byť ročne do sto. Zdôraznila, že v okresoch Prešov a Sabinov v súčasnosti evidujú okolo 11.000 dobrovoľných darcov krvi a tento počet každý rok narastá.

 
23.5.2011 | Autor: TASR | Spoločnosť | čítané: 2403 krát