Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Nad Lačnovským kaňonom vraj skamenela zlá macocha

Nad Lačnovským kaňonom, ktorý sa nachádza neďaleko obce Lipovce, vraj pred stáročiami skamenela zlá macocha.

Skalný útvar ľudia pomenovali Kamenná baba a rovnako sa nazýva a prírodná rezervácia, ktorá je pravdepodobne turistami najnavštevovanejšou lokalitou v tejto oblasti.

V jednej zo starých legiend sa spomína, že manželke pána lipoveckého hradu sa narodilo dieťa, krátko na to však zomrela. Šľachtic sa znova oženil, vzal si peknú, ale zlú a bezcitnú ženu. Tá dieťa nenávidela a chcela ho zmárniť.

"Medzi ľuďmi sa hovorí o tom, ako tá macocha chcela ho hodiť jedného dňa zo skaly, no a vtom udrel blesk z neba a na útese skamenela aj s dieťaťom v náručí", pripomína starú povesť turistická sprievodkyňa Barbora Šatníková. Existuje však veľa ďalších podobných povestí a dokonca aj so šťastným koncom pre dediča lipoveckého hradu.

Niektoré verzie hovoria o tom, že vôbec nešlo o šľachticov, ale obyčajných poddaných. Jediným faktom však zostáva, že Kamenná baba dala názov lokalite, ktorá je dnes územím európskeho významu.

Návštevníci tu môžu obdivovať prírodné monumenty ako napríklad Mojžišov stĺp či skalnú bránu Vrátnica a v čase jarných dažďov a niekoľko pôsobivých vodopádov v Lačnovskom kaňone. Ten v skalách vyhĺbil potok a vedie ním chodník, ktorým sa turisti dostanú z Lipoviec až do horskej dediny Lačnov. V letných mesiacoch sa však v niektorých častiach voda z povrchu stráca.

V časti lokality sa nachádza územie s piatym stupňom ochrany prírody. Starosta Lipoviec Peter Miženko pre TASR uviedol, že turistami navštevovaná oblasť nutne potrebuje isté úpravy, na ktoré obec nemá peniaze. Informačné tabule sú staré a poškodené sú aj drevené mostíky cez potok.

Dodal, že majú pripravený projekt v rámci slovensko-poľskej spolupráce, prostredníctvom ktorého chcú získať približne 50.000 eur, na to, aby dali do poriadku chodníky a drevené mostíky cez potok. Zároveň by sa malo obnoviť aj značenie.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK