Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Spišské hrady otvoria brány postupne počas prvých troch májových nedieľ

Už túto nedeľu (1.5.) sa začne tzv. Májové mámenie na hradoch Spiša. Dáša Uharčeková-Pavúková zo Slovenského národného múzea – Spišského múzea v Levoči informovala, že ide o projekt, keď najväčšie a najznámejšie hrady Spiša postupne otvoria svoje brány pre verejnosť.

Otvorenie Spišského Hradu

"Všetkých milovníkov histórie, architektúry i romantických výhľadov čaká počas prvých troch májových nedieľ rinčanie zbraní, dobová atmosféra, hudba, spev, tanec, sokoliari a mnoho ďalších prekvapení a noviniek", priblížila Uharčeková-Pavúková.

Ako prvý svoje brány otvorí už túto nedeľu Spišský hrad. O 10. hodine sa začne slávnostná sv. omša v kaplnke sv. Alžbety a o 13. hodine sa na hrade zíde výkvet majiteľov hradov zo Spiša. Spišský hrad bude totiž hostiteľom i pánov hradu Ľubovňa a Kežmarského hradu. O 15. hodine bude program pokračovať koncertom skupín Kandráčovci a Silváyovci, hosťom bude speváčka skupiny HRDZA.

"Celý deň na návštevníkov čakajú ukážky z hradného života, konkrétne hradnej kuchyne, mučiarne a turisti sa môžu tešiť aj na vyháňanie neduhov z tela", doplnila Uharčeková-Pavúková. Májové mámenie na hradoch Spiša bude pokračovať 8. mája otvorením hradu Ľubovňa a 15. mája sprístupnením Kežmarského hradu.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK