Štvrtok, 02. máj 2024
Meniny má Žigmund | zajtra Galina

Spišské hrady otvoria brány postupne počas prvých troch májových nedieľ

Už túto nedeľu (1.5.) sa začne tzv. Májové mámenie na hradoch Spiša. Dáša Uharčeková-Pavúková zo Slovenského národného múzea – Spišského múzea v Levoči informovala, že ide o projekt, keď najväčšie a najznámejšie hrady Spiša postupne otvoria svoje brány pre verejnosť.

Otvorenie Spišského Hradu

"Všetkých milovníkov histórie, architektúry i romantických výhľadov čaká počas prvých troch májových nedieľ rinčanie zbraní, dobová atmosféra, hudba, spev, tanec, sokoliari a mnoho ďalších prekvapení a noviniek", priblížila Uharčeková-Pavúková.

Ako prvý svoje brány otvorí už túto nedeľu Spišský hrad. O 10. hodine sa začne slávnostná sv. omša v kaplnke sv. Alžbety a o 13. hodine sa na hrade zíde výkvet majiteľov hradov zo Spiša. Spišský hrad bude totiž hostiteľom i pánov hradu Ľubovňa a Kežmarského hradu. O 15. hodine bude program pokračovať koncertom skupín Kandráčovci a Silváyovci, hosťom bude speváčka skupiny HRDZA.

"Celý deň na návštevníkov čakajú ukážky z hradného života, konkrétne hradnej kuchyne, mučiarne a turisti sa môžu tešiť aj na vyháňanie neduhov z tela", doplnila Uharčeková-Pavúková. Májové mámenie na hradoch Spiša bude pokračovať 8. mája otvorením hradu Ľubovňa a 15. mája sprístupnením Kežmarského hradu.

Mohlo by Vás zaujímať
Sándor Petöfi má bustu na Hlavnej ulici v Prešove
Vedenie mesta Prešov v spolupráci s Generálnym konzulátom Maďarska v Košiciach slávnostne odhalilo bustu venovanú významnej osobnosti uhorských dejín, básnikovi Sándorovi Petöfimu.
Prešov ako centrum divadelného umenia už po 58. raz
Obľúbená súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známa ako Akademický Prešov, sa uskutoční od 22. do 25. apríla 2024. Pred prešovským publikom vystúpia nielen profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a Maďarska. So širokým spektrom inscenačných poetík sa predstaví v symbolickom počte sedem študentských a sedem profesionálnych divadelných zoskupení.
ZÍSKAJ SUPER HRACIU KARTIČKU A VYHRAJ VYMAKANÉ CENY!
Nepremeškaj skvelú akciu v kinách CINEMAX! Nakúp na bufete občerstvenie za minimálne 5€ a hraj o skvelé ceny.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK