PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/8238/ucastnici_workshopu_sa_venuju_diagnostike_a_liecbe_inkontinencie_mocu.html

Účastníci workshopu sa venujú diagnostike a liečbe inkontinencie moču

Diagnostike a liečbe inkontinencie moču je venovaný urologicko-gynekologický workshop, ktorý sa dnes začal v Prešove.

Trojdňové podujatie, na ktoré sa prihlásilo viac ako 50 lekárov špecialistov zo Slovenska, ale i z Českej republiky, organizuje Klinika urológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove.

V rámci worshopu odznie séria prednášok, rovnako sa budú vykonávať vyšetrenia pacientov a operačné zákroky. Prednosta kliniky urológie Ivan Minčík pre TASR uviedol, že dnes sa budú venovať diagnostike porúch, ktoré sú príčinou úniu moču u žien, kde je predpoklad chirurgickej liečby.

Minčík uviedol, že majú k dispozícii najnovšie prístroje a pri diagnostike môžu využiť ojedinelý ultrazvuk, ktorý zobrazuje pomocou 3D technológie.

"Tak môžeme posúdiť, ktoré časti panvového dna sú poškodené, aký typ operácie máme vybrať na to, aby sme urobili dokonalú rekonštrukciu, aby sa pacientka nepríjemného úniku moču zbavila", povedal prednosta kliniky a pripomenul, že urológovia sa budú rovnako venovať aj postupom pri liečbe inkontinencie moču u mužov s využitím moderných metód.

Podľa Minčíka bol záujem lekárov o toto podujatie pomerne veľký. V rámci neho sa uskutočnia aj konkrétne operácie, kde budú demonštrované postupy. Nakoľko nie je možné, aby sa všetci zúčastňovali na zákrokoch v operačnej sále, budú ich môcť sledovať v priamom prenose na obrazovkách v konferenčných miestnostiach a bude zabezpečené aj hlasové spojenie.

"Operatér môže detailne vysvetľovať jednotlivé úkony počas zákroku, účastníci s ním môžu priamo komunikovať a klásť mu otázky. Takto sa oboznámia s novými postupmi, ktoré sa v posledných rokoch zavádzajú do praxe", vysvetlil prednosta kliniky. Dodal, že sú to metódy, ktoré sú úspešné a pomáhajú tieto poruchy panvového dna a únik moču riešiť tak, aby výsledný efekt bol pozitívny a dlhotrvajúci.

 
27.4.2011 | Autor: TASR | Zdravotníctvo | čítané: 2062 krát