Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Program občianskych záujmov

Komunitná nadácia Prešov (KNP) už štyri roky podporuje občanov a neziskové združenia, pri projektoch zameraných hlavne na životné prostredie, deti a mládež, kultúru, vzdelávanie, či šport. Doposiaľ podporila dovedna tristopäťdesiat projektov v celkovej sume takmer tri milióny korún. Napospol boli podporené prešovské projekty. Pred časom však na tlačovej besede avizovala správkyňa KNP Katarína Minárová, že nadácia chystá nový program na podporu občianskych aktivít, ktorý má byť zameraný hlavne na vidiek a v ktorom sa o grant z komunitnej nadácie budú môcť uchádzať jednotlivci a skupiny nielen z Prešova, ale z celého Prešovského kraja.

Zaujímalo nás, v akom štádiu sa momentálne spomínaný celokrajský program nachádza. Ako nás informovala Katarína Minárová, Komunitná nadácia Prešov získala grant od americkej organizácie NED a v týchto dňoch rozbieha spomínaný grantový program s názvom Program občianskych záujmov. Občanom, občianskym iniciatívam a združeniam, či neziskovým štátnym inštitúciám, akými sú napríklad knižnice, či školy, môže Komunitná nadácia Prešov poskytnúť grant vo výške až šesťdesiattisíc korún. O pridelení financií rozhodne štvorčlenná grantová komisia. Financie môžu byť použité napríklad na diskusie s verejnými činiteľmi, vzdelávacie akcie, či na kampane, zamerané na vyriešenie lokálnych problémov. "Chceme podporiť zvyšovanie zapájania sa občanov do veci verejných v asi desiatich obciach alebo mestách v Prešovskom kraji, ako aj identifikovať aktívnych ľudí a skupiny v Prešovskom kraji a umožniť zvýšenú komunikáciu medzi nimi," povedala o cieľoch programu K. Minárová. Grant od komunitnej nadácie nemôže dostať žiadna politická strana, či ziskový súkromný alebo štátny sektor. Taktiež nesmie byť využitý na stranícky orientované účely a akcie s účelom dosiahnutia zisku. Grant KNP nie je možné použiť ani na investície, nákupy technického zariadenia, ubytovacích a stravných nákladov, inak však majú občania voľnú ruku.
"Realizácia predvolebných aktivít na vidieku nás inšpirovala k naplánovaniu pokračovania spolupráce komunitnej nadácie s aktivistami v jednotlivých obciach. Pri organizovaní fór kandidátov sme sa ich vždy pokúšali realizovať prostredníctvom spolupráce s miestnou skupinou, ak v obci existovala. Mnohé z nich po ukončení projektu prejavili záujem pokračovať v podobnej aktivite, avšak preto, že nie sú zaregistrované je pre nich nemožné získať grant od zahraničného alebo domáceho donora. Tieto skupiny tak prichádzajú o možnosť upevniť si svoje postavenie v mieste pôsobenia profesionalizáciou svojich aktivít a rozširovaním svojej dobrovoľníckej bázy," povedala nám Katarína Minárová a zdôraznila, že Komunitná nadácia Prešov poskytuje servis a finančnú podporu aj oficiálne nezaregistrovaným skupinám, ktoré sa u nej prihlásia s dobrými projektmi.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK