Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Kužma z DS kritizuje SDKÚ a KDH

Obdobím nevyužitých príležitostí na celonárodnej i regionálnej úrovni nazval poslanec NR SR za Demokratickú stranu Jozef Kužma uplynulý rok. „Vláda, ktorá ešte stále má ústavnú väčšinu, komplexne nezrealizovala žiadnu z reforiem,“ uviedol poslanec Kužma, pričom narážal na reformy verejnej správy, školstva, zdravotníctva, dôchodkového zabezpečenia a poľnohospodárstva.

Medzi negatíva zahrnul aj to, že neprešiel návrh na zníženie daní z 29 na 19 (ale len na 25) percent, ako i to, že sa nepodarilo zjednotiť stredopravé politické subjekty. V tejto súvislosti skonštatoval, že Demokratická strana bude iniciovať rokovania medzi DS, ANO, KDH a SDKÚ, ktoré by viedli k dohode o spoločnom postupe vo voľbách. „Pripadá nám to, ako rok 1992, keď VPN čakalo pol roka pred voľbami na zázrak, že ich vyhrá (VPN-ODÚ vtedy neprekročila ani prah zvoliteľnosti - pozn. red.). Toto sa dnes deje v SDKÚ,“ uviedol poslanec Kužma, ktorý tiež pripomenul, že v marci vyprší koaličná zmluva SDK. „Hrozí to, že parlament sa môže stať nepriechodný a prechádzať budú len zákony podporené opozíciou.“

Podľa Kužmových slov sa objavilo viacero signálov, ktoré hovoria o nutnosti zjednotenia pravice. Prvým bol neúspech poľskej koaličnej strany AWS, ktorá mala v roku 1997 32 percent a v minulom roku sa ani nedostala do poľského Sejmu. „Druhým, takpovediac božským nakopnutím, boli regionálne voľby, kde pravica nešla jednotne a získala len dvoch županov. Aj keď sa pôvodne predpokladal úspech v aspoň štyroch krajoch.“

Jozef Kužma sa kriticky vyjadril aj k politickej situácii v meste Prešov. „Demokratická strana je smutná z toho, že strany ako KDH a SDKÚ už ohlásili svojich kandidátov na primátora mesta Prešov.“ Ako zdôraznil, je to prvý raz v histórii, čo strany - bez predchádzajúcich jednaní - vyhlásili v takomto časovom predstihu svojich kandidátov. „Hrozí jedna vec, na ktorú my, ako jedna z menších strán, upozorňujeme, a to tá, že vyhrá koalícia HZDS, SDĽ, Smer. Akokoľvek geniálny návrh z dielne KDH, SDKÚ, či DS na samostatného kandidáta nemôže prejsť,“ uviedol J. Kužma, ktorého strana bude iniciovať jednania na mestskej úrovni, ktorých výsledkom by, v optimálnom prípade, mal byť spoločný kandidát na primátora, ako aj spoločná kandidátka na poslancov. Ich výsledok by mal byť známy v máji. Zdôraznil, že pri spoločnom postupe je Demokratická strana ochotná vzdať sa vlastného kandidáta na primátorský post a podporiť spoločného kandidáta z ktorejkoľvek inej stredopravej strany.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK