Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Mestskí poslanci dnes schválili rozpočet na rok 2011

Prešovskí mestskí poslanci dnes schválili rozpočet mesta na rok 2011. Tento materiál bol na rokovanie mestského zastupiteľstve (MsZ) predkladaný v novembri 2010 a následne v januári tohto roka, vtedy však nemal dostatočnú podporu.

Dnes MsZ dokument s pripomienkami schválilo, pričom za návrh zahlasovalo všetkých 24 prítomných poslancov.

Zastupiteľstvo schválilo výdavky na tento rok vo výške 61,787 milióna eur. Vzhľadom na to, že sa počíta s príjmami 60,387 milióna eur, schodok by mal byť vykrytý prijatím dlhodobého bankového úveru v sume 1,4 milióna eur na financovanie spoluúčasti na projektoch podporených z eurofondov. Ak sa však mesto rozhodne tento úver prijať, bude nutné jeho osobitné schválenie v zastupiteľstve.

Poslanci uznesením poverili primátora viazaním rozpočtových prostriedkov vo výške 15 percent zo schváleného rozpočtu každej kapitoly, s výnimkou splátok istín a úrokov z úverov, záväzkov voči Štátnemu fondu rozvoja bývania a úhrad z dotácií a miezd.

MsZ zároveň uznesením žiada vedenie radnice, aby na najbližšie rokovanie predložilo návrh na 10-percentné krátenie rozpočtových prostriedkov, okrem spomínaných výnimiek, a rovnako má pripraviť viazanie 5 percent výdavkov týchto kapitol.

"Som presvedčený, že k tomuto rozpočtu sa vrátime v nasledujúcich mesiacoch, aby sme ešte zvýšili efektivitu v rámci úradu i mestských firiem. Určite sa budeme vracať k investičnej výstavbe a hľadať zdroje na to, aby sme zabezpečili napríklad nutné opravy", konštatoval primátor Prešova Pavel Hagyari.

Poslanci dnes rovnako schválili aj prolongáciu dvoch krátkodobých úverov, ktoré boli v predchádzajúcich rokoch prijaté na financovanie výstavby IPZ Záborské v sume 6,349 milióna eur, na dlhodobý úver.

Stanislav Kahanec z poslaneckého klubu KDH, SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd pre TASR viedol, že takto prijatý rozpočet je určite lepší ako rozpočtové provizórium. Dodal, že si uvedomuje riziká, ktoré súvisia s napĺňaním príjmov a narastaním ďalších výdavkov. Tvrdí, že ešte sú rezervy na šetrenie. V prvom rade očakáva úsporu finančných prostriedkov tak, aby sa mohli podporiť prioritné veci.

"Očakávam, že sa zlepší aj disciplína z hľadiska čerpania rozpočtu, aj preto som navrhol v rámci bodov, ktoré pribudli pri schválení rozpočtu, aby sa dôsledne robila predbežná finančná kontrola", dodal poslanec.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK