PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/8087/mestski_poslanci_dnes_schvalili_rozpocet_na_rok_2011.html

Mestskí poslanci dnes schválili rozpočet na rok 2011

Prešovskí mestskí poslanci dnes schválili rozpočet mesta na rok 2011. Tento materiál bol na rokovanie mestského zastupiteľstve (MsZ) predkladaný v novembri 2010 a následne v januári tohto roka, vtedy však nemal dostatočnú podporu.

Dnes MsZ dokument s pripomienkami schválilo, pričom za návrh zahlasovalo všetkých 24 prítomných poslancov.

Zastupiteľstvo schválilo výdavky na tento rok vo výške 61,787 milióna eur. Vzhľadom na to, že sa počíta s príjmami 60,387 milióna eur, schodok by mal byť vykrytý prijatím dlhodobého bankového úveru v sume 1,4 milióna eur na financovanie spoluúčasti na projektoch podporených z eurofondov. Ak sa však mesto rozhodne tento úver prijať, bude nutné jeho osobitné schválenie v zastupiteľstve.

Poslanci uznesením poverili primátora viazaním rozpočtových prostriedkov vo výške 15 percent zo schváleného rozpočtu každej kapitoly, s výnimkou splátok istín a úrokov z úverov, záväzkov voči Štátnemu fondu rozvoja bývania a úhrad z dotácií a miezd.

MsZ zároveň uznesením žiada vedenie radnice, aby na najbližšie rokovanie predložilo návrh na 10-percentné krátenie rozpočtových prostriedkov, okrem spomínaných výnimiek, a rovnako má pripraviť viazanie 5 percent výdavkov týchto kapitol.

"Som presvedčený, že k tomuto rozpočtu sa vrátime v nasledujúcich mesiacoch, aby sme ešte zvýšili efektivitu v rámci úradu i mestských firiem. Určite sa budeme vracať k investičnej výstavbe a hľadať zdroje na to, aby sme zabezpečili napríklad nutné opravy", konštatoval primátor Prešova Pavel Hagyari.

Poslanci dnes rovnako schválili aj prolongáciu dvoch krátkodobých úverov, ktoré boli v predchádzajúcich rokoch prijaté na financovanie výstavby IPZ Záborské v sume 6,349 milióna eur, na dlhodobý úver.

Stanislav Kahanec z poslaneckého klubu KDH, SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd pre TASR viedol, že takto prijatý rozpočet je určite lepší ako rozpočtové provizórium. Dodal, že si uvedomuje riziká, ktoré súvisia s napĺňaním príjmov a narastaním ďalších výdavkov. Tvrdí, že ešte sú rezervy na šetrenie. V prvom rade očakáva úsporu finančných prostriedkov tak, aby sa mohli podporiť prioritné veci.

"Očakávam, že sa zlepší aj disciplína z hľadiska čerpania rozpočtu, aj preto som navrhol v rámci bodov, ktoré pribudli pri schválení rozpočtu, aby sa dôsledne robila predbežná finančná kontrola", dodal poslanec.

 
30.3.2011 | Autor: TASR | Mesto Prešov | čítané: 1797 krát