Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Mestskí poslanci schválili zámer predaja pozemkov pre Honeywell

Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Prešove dnes schválili zámer predaja pozemkov v Investičnom priemyselnom parku v Záborskom (IPZ) spoločnosti Honeywell Turbo, s.r.o. Z 24 prítomných členov MsZ návrh podporilo 23, jeden poslanec nehlasoval.

V zmysle platnej legislatívy o definitívnom prevode nehnuteľného majetku bude rozhodovať mestský parlament ako o prípade hodného osobitného zreteľa z dôvodu podpory rozvoja regiónu a tvorby nových pracovných miest. Na jeho schválenie teda bude potrebná trojpätinová väčšina hlasov.

Dnes odsúhlasený zámer počíta s odpredajom pozemkov s rozlohou päť hektárov za cenu 30 eur za meter štvorcový. Spoločnosť predbežne prejavila záujem aj o využitie ďalších dvoch hektárov, čo je zahrnuté v návrhu i v memorande.

"Ja oceňujem, že poslanci, aj keď mali určité výhrady, zahlasovali za tento materiál. Ukazuje sa, že poslanci sú zodpovední a chcú riešiť problém nezamestnanosti, ktorý je v tomto regióne najakútnejší", povedal primátor Pavel Hagyari. Dodal, že okrem stoviek priamych pracovných pozícií, ktoré tu chce investor vytvoriť, vzniknú aj ďalšie nepriame pracovné miesta.

Podľa memoranda sa Honeywell zaväzuje, že kúpnu cenu uhradí na účet mesta do piatich dní odo dňa povolenia vkladu vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností.

Investor plánuje v areáli IPZ postaviť závod na výrobu turbodúchadiel do motorov pre osobné a nákladné automobily s odhadovanými nákladmi 38 miliónov eur, kde by mohlo nájsť prácu okolo 446 ľudí.

Výrobu by spoločnosť chcela spustiť už v prvej polovici budúceho roka, pričom vládu SR požiadala o investičné stimuly. Okrem toho investor počíta aj s dotáciou na výstavbu prístupovej komunikácie, ktorá by mala stáť približne 400.000 eur.

Investičný park v Záborskom začalo stavať mesto s tým, že na refundáciu časti nákladov malo využiť nenávratné prostriedky z eurofondov. Tie však dodnes neboli vyplatené. Najskôr tomu bránili nedodržané podmienky vlastníckych práv k príslušným pozemkom a následne neuzavreté trestné stíhanie v súvislosti s podozrením so spáchania subvenčného podvodu.

Mesto teda musí odstúpiť od zmluvy o poskytnutí finančných prostriedkov a agentúre SARIO musí vrátiť približne 700.000 eur, ktoré už boli preinvestované. Za odstúpenie od dohody o poskytnutí nevratných finančných prostriedkov dnes zahlasovalo 23 z 24 prítomných poslancov.

Súvisiace články
7.9.2011 Prešovská radnica už dostala peniaze od Honeywellu 24.8.2011 Prešov dostane dotáciu 333.145 eur na výstavbu areálovej komunikácie 15.8.2011 Mesto Prešov a Honeywell podpísali zmluvu o kúpe pozemkov 31.3.2011 Honeywell chce výrobu v Prešove spustiť na budúci rok 31.3.2011 Foto: Tlačová konferencia, Honeywell v Prešove 24.3.2011 Honeywell požaduje investičnú pomoc vo výške 19,15 mil. eur 14.3.2011 Investor mieri do Prešova
Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK