Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Počet ochorení na TBC na Slovensku dlhodobo klesá

Počet ochorení na tuberkulózu (TBC) na Slovensku dlhodobo klesá. V minulom roku sa na toto ochorenie liečilo 443 ľudí, z toho bolo viac ako 370 nových prípadov.

Situácia je stabilizovaná, intencia ochorenia je 8,17 prípadov na 100.000 obyvateľov, avšak stále sú rizikové skupiny obyvateľstva. Zaznamenávame presun zo starších vekových kategórií do mladších, TBC viac postihuje osoby v produktívnom veku“, objasnil expert Svetovej zdravotníckej organizácie (World Health Organization - WHO) pre tuberkulózu Ivan Solovič.

Podľa neho je to tým, že ľudia podceňujú prvotné príznaky ochorenia, ako je kašeľ, zvýšená teplota, slabosť, nočné potenie a pripisujú to vyčerpaniu. „Každý kašeľ, ktorý trvá viac ako tri týždne by mal byť vyšetrený odborným špecialistom pre tuberkulózu a pľúcne choroby“, odporúča Solovič.

V minulom roku došlo k zmene v porovnaní krajov, naďalej je najviac ochorení v Prešovskom a Košickom kraji, na tretie miesto sa dostal Bratislavský kraj. Dohromady tu zaznamenali 48 prípadov TBC. „Hlavné mestá majú vysoký výskyt asociálnych spoluobyvateľov, združujú sa tam rôzne skupiny bezdomovcov, prichádzajú ľudia na týždňové práce z biednejších regiónov“, zdôvodnil Solovič.

Nie je to však len prípad Slovenska, takýto trend je vo viacerých hlavných mestách v Európe. V Londýne je intencia výskytu TBC okolo 70 prípadov na 100.000 obyvateľov. „Všetky hlavné mestá v rámci Európskej únie majú relatívne najväčší výskyt TBC, v Londýne či v Paríži majú v súčasnosti veľmi vážny problém s TBC, dokonca sa hovorí o epidémii“, doplnil. Podľa neho je to problém migrantov, viac ako 25 percent prípadov výskytu TBC v európskych krajinách tvoria ľudia nenarodení v danej krajine.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK