PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/8031/republikove_predstavenstvo_ls-hzds_rokovalo_o_socialnom_vyvoji_a_priprave_snemu.html

Republikové predstavenstvo ĽS-HZDS rokovalo o sociálnom vývoji a príprave snemu

Sociálny vývoj na Slovensku, rast cien potravín, problémy zdravotníctva, ale aj príprava na celoslovenský snem strany, to všetko boli témy rokovania Republikového predstavenstva (RP) Ľudovej strany - Hnutia za demokratické Slovensko (ĽS-HZDS), ktoré sa dnes konalo v Prešove.

Predseda strany Vladimír Mečiar informoval médiá, že RP vyjadrilo nespokojnosť so súčasným sociálnym vývojom na Slovensku a zaoberalo sa aj stavom zdravotníctva, ktoré sa ocitlo vo vážnych problémoch.

"Ubudlo niekoľko miliárd korún, je nutné ich v rozpočte nahradiť, pretože je to na úkor zdravia ľudí. Preto podporíme protesty zdravotníkov aj vlastnými aktivitami, petičnými aj symbolikou, v deň takzvaného červeno-bieleho protestu", uviedol Mečiar. Strana sa teda pripojí k aktivitám, ktoré majú 23. marca upozorňovať na stav v slovenskom zdravotníctve.

Mečiar ďalej konštatoval, že ĽS-HZDS je znepokojená snahami o spoplatnenie vysokoškolského štúdia, rovnako má výhrady voči zavedeniu povinného druhého piliera poistenia. Podľa jeho slov sa RP osobitne zaoberalo otázkami poľnohospodárskej politiky a príčinami rastu cien potravín.

Členovia RP dnes hovorili aj o aktuálnom dianí v Japonsku, ktoré postihli prírodná katastrofa a havária v jadrovej elektrárni. Okrem toho zaujali aj stanovisko k situácii v Líbyi.

"Rešpektujeme Organizáciu Spojených národov a Radu bezpečnosti, máme k jej rozhodnutiam úctu, ale nemáme záujem, aby sa Slovensko zúčastnilo druhého Iraku v akejkoľvek podobe", konštatoval Mečiar.

Predseda strany pred novinármi uviedol, že sa konal audit zameraný na zistenie aktuálneho stavu straníckej základne a počtu členov, pretože podrobný sa naposledy uskutočnil pred 8 rokmi.

"Kým dovtedy sme vykazovali 29.000 členov, dnes môžeme po všetkých kontrolách potvrdiť, že je nás 20.000. I tak sme najpočetnejšia strana na Slovensku", zdôraznil Mečiar a pripomenul, že 20. výročie založenia strany oslávia 21. mája 2011.

Republikové predstavenstvo sa uznieslo aj na termínoch konania a príprave výročných snemov s tým, že v septembri by sa mali konať na úrovni okresov, v októbri sa uskutočnia krajské a v polovici novembra je naplánovaný celoslovenský snem ĽS-HZDS.

 
19.3.2011 | Autor: TASR | Politika | čítané: 2009 krát