Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Akútne respiračné ochorenia majú v kraji klesajúcu tendenciu

Regionálni hygienici zaznamenali v 9. kalendárnom týždni v Prešovskom kraji všeobecný pokles chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO). V niektorých zariadeniach pre dôchodcov sú však pre zvýšený počet týchto ochorení nariadené protiepidemiologické opatrenia.

V tomto kalendárnom týždni evidujú hygienici 7737 prípadov ARO, čo predstavuje 1558,4 chorých na 100.000 obyvateľov. Pred týždňom to bolo podľa hlásenia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Prešove 11.980 ochorení. Pre zlepšenie situácie zrušili vo Vranovskej nemocnici v týchto dňoch zákaz návštev na lôžkových oddeleniach.

"Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola v tomto kalendárnom týždni zaznamenaná vo vekovej skupine 0 až 5-ročných detí", informovala prešovská regionálna hygienička Anna Bencová.

ARO sa nevyhli ani dôchodcom. U jednej klientky Domova sociálnych služieb v Spišskom Štvrtku, okres Levoča, preukázal výter ochorenie na chrípku typu A(H1N1).

Z tohto zariadenia nahlásil ošetrujúci lekár 25. februára hromadný výskyt ARO, a to u 25 osôb. V nasledujúcich dňoch ochoreli dve desiatky ďalších klientov, avšak ochorenie malo miernejší priebeh. Popradskí hygienici nariadili v zariadení protiepidemiologické opatrenia.

Pre zvýšenú chorobnosť na črevné vírusové ochorenie sa dodržiavajú protiepidemiologické opatrenia aj v penzióne pre dôchodcov vo Vranove nad Topľou.

Mohlo by Vás zaujímať
Zomrel lekár a mestský poslanec Peter Bandura
Vo veku 68 rokov nás v nedeľu 17. marca 2024 náhle opustil lekár a mestský poslanec Peter Bandura.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK