Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Svinia: Súčasná starostka svoju opätovnú kandidatúru zatiaľ zvažuje

Ústavný súd Slovenskej republiky (ÚS SR) rozhodol o neplatnosti volieb starostu a poslancov obecného zastupiteľstva v obci Svinia v okrese Prešov konaných 27. novembra minulého roka. Vyhovel tak sťažnosti Emílie Rokytovej a spol. , ktorou namietali neústavnosť a nezákonnosť volieb.

Súčasná starostka obce Mária Nawratová je z rozhodnutia ÚS SR sklamaná. "Podľa môjho názoru boli voľby v obci 100-percentne právoplatné", povedala pre TASR.

Ako dodala, pri voľbách nedošlo k žiadnemu ovplyvňovaniu voličov z rómskej komunity. "Rómovia jednu miestnu ženu iba poprosili, aby s nimi išla za plentu, keďže niektorí nedokážu čítať, nevedia krúžkovať. Rómovia mali pri týchto voľbách jediného kandidáta a tým som bola ja. Zmanipulované teda nebolo nič, oni iba riešili, kto im pri voľbách pomôže. Ľudia, ktorí zaslali po voľbách petíciu, sa s mojím víťazstvom jednoducho nevedeli zmieriť", podotkla Nawratová.

Súčasná starostka sa zatiaľ nerozhodla, či bude v nových voľbách opätovne kandidovať. "Neviem, či v sebe nájdem dostatok sily na toto rozhodnutie, no určití ľudia v obci ma oslovujú, že by nebolo dobré ak by som nekandidovala. Takže zatiaľ túto možnosť zvažujem", poznamenala Nawratová.

Neúspešnej kandidátke na post starostky obce prekážalo na priebehu volieb okrem iného to, že niektorí ľudia mali na hygienických vreckovkách či po rukách napísané presné čísla, ktoré majú voliť a údajne dochádzalo aj k zvážaniu voličov. "Dopočula som sa, že jedna zo žien pomáhala dokonca voličom s krúžkovaním", vysvetlila Rokytová. O tom, či sa bude v nových voľbách uchádzať o hlasy voličov, je už pevne rozhodnutá. "Áno, určite budem kandidovať", uzavrela.

Rokytová kandidujúca za koalíciu ĽS-HZDS, SNS získala vo voľbách 175 hlasov. Jej súperka ako nezávislý kandidát o vyše 100 hlasov viac. Väčšina členov volebnej komisie následne nepodpísala volebnú zápisnicu.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK