Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Podpora Busha je dočasná, i Schuster v kóme ju mal

O svetovej bezpečnosti, OSN a terorizme prednášal minulý týždeň v Prešove analytik Eduard Chmelár, ktorého na diskusiu pozvala Študentská spoločnosť pre politické vedy. „Bushova administratíva je miernejšia než Clintonova,“ skonštatoval Chmelár a dokladoval to heslom súčasného ministra Powella „najlepšia vojenská stratégia je zdržanlivosť“, ktoré prirovnal k heslu exministerky Albrightovej „na čo nám je armáda, keď ju nepoužívame“.

Poznamenal, že svet sa mení a po 11. septembri začala rásť sila pacifistických hnutí. Taktiež rastie sila antiglobalistov, aj keď v médiách sa objavujú len skupinky násilníckych radikálov.

„Po summite v Seattli sa začína hovoriť aj o programoch na odstránenie chudoby, čo dovtedy Medzinárodný menový fond ani nespomínal.“

Útok USA na Afganistan má v Spojených štátoch podporu obyvateľstva. George Bush junior vyhral prezidentské voľby len minimálnym rozdielom, pričom mal veľa odporcov. Po útokoch na americké ciele však Bushova obľuba vzrástla, pričom ho podporil i odporca Woody Allen alebo mierotvorkyňa Yoko Ono, ktorá dokonca podporila i útok na Afganistan. „V každej krajine, ktorú postihne tragédia, majú ľudia tendenciu zomknúť sa okolo politickej autority. Pozrite, ako u nás stúpli preferencie Schusterovi, keď bol v kóme. Ide teda len o prechodný jav. Vo voľbách budú Američania posudzovať prezidenta skôr podľa toho, ako sa vyrovná
s nastupujúcou ekonomickou recesiou. Príkladom môže byť Bush starší, ktorí im vyhral vojnu v zálive, ale nepomohlo mu to, lebo spackal ekonomiku,“ komentoval túto situáciu E. Chmelár, podľa ktorého naopak stúpa sila mierových hnutí a objavili sa aj absurdné oficiálne názory z Bieleho domu, že by bolo vhodné v tomto období dať na index mierové piesne ako Imagine, či All You Need Is Love, čo vyvolalo ďalšiu vlnu protestov.

Medzníkom v otázke bezpečnosti v Európe bola podľa jeho slov čečenská vojna. Pred ňou sa objavovali hlasy volajúce po zrušení NATO a Organizácia spojených národov mala vyhliadky stať sa hlavnou bezpečnostnou silou. V súčasnosti to už možné nie je. Ako dodal E. Chmelár, napríklad v USA presiahli v poslednom náklady na zbrojenie výdavky z osemdesiatych rokov.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK