Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Interview: The Raw Men Empire o hudbe a Izraeli

The Raw Men Empire sú na európskom turné. Po skvelom koncerte v Prešove mi chlapci z Tel Avivu vysvetlili, čo stojí za ich hudbou a naznačili že na neľahkú situáciu Izraela vidia jediné riešenie - mier. A spoločnú reč sme našli aj pri britskom zvuku.

The Raw Men Empire sú na európskom turné. Po skvelom koncerte v Prešove mi chlapci z Tel Avivu vysvetlili, čo stojí za ich hudbou a naznačili že na neľahkú situáciu Izraela vidia jediné riešenie - mier. A spoločnú reč sme našli aj pri britskom zvuku.

O čom je The Raw Men Empire a freak-folk?
Prvá vec ktorá mi napadne, že je to folk, ale bláznivý. Nepoužívame žiadne elektrické gitary, možno v budúcnosti budeme, ale teraz používame akustické nástroje. Hovoríme jazykom folku, ale robíme to pod iným uhlom, iným prístupom. Nie je to tradičný folk. Estetika folku, ale odlišný prístup. Jednoducho sa pokúšame prísť do miestnosti a vyblázniť sa. Skúšame prichádzať s bláznivými nápadmi, ako keď robíš šalát - každý na stôl prináša odlišné veci, poseká ich a zisťuje, čo z toho vzišlo. To je náš pohľad na freak-folk. A čo naša nová definícia freak-folku? Pop Dylan. Hovoríme tomu pop Dylan. Skúšame to robiť dylanovsky, ale s popovou čerešničkou navrchu.

Povedzte mi niečo o svojej krajine.
Je to len krajina, je to normálna krajina, je to dobrá krajina, je to bláznivá krajina. Ale myslím si, že každá krajina je bláznivá. Je Slovensko bláznivé? Slovensko je postkomunistická krajina, takže má svoju minulosť. Máš veci, ktoré ťa možno trápia. Izrael, ako každá iná krajina, to má tiež niekedy ťažké. Ale je to krajina kde žijeme a kde robíme hudbu. Hudba ktorú robíme nie je nevyhnutne spojená s minulosťou, lebo každý jeden z nás, rovnako ako ty v tvojej krajine, je iný. Takže fakt, že žijeme v Izraeli, nehovorí všetko o našej hudbe. Možno áno, ale nie nevyhnutne.

Viem o blízkovýchodnom konflikte. Ako vplýva na vašu hudbu?
Odkedy Izrael vznikol, existujeme už 63 rokov, teda od začiatku až doteraz, po celú tú dobu tam bol konflikt. Izrael je veľmi vyspelý, veľmi západný, a to všetko dosiahol len počas 63 rokov. Je to bláznivé. Každý je tam otvorený, trochu hlučný, ale možno je to preto, lebo sa to všetko udialo tak rýchlo. Nie je tam čas na rozmýšľanie. Napríklad predstav si, že komunizmus padol a že každý hovorí teraz poďme robiť veci inak. Takže v Izraeli je to oveľa extrémnejšie, lebo prví ľudia, ktorí sem prišli, boli ohrozovaní nepriateľmi a tiež urobili zlé veci. Ale boli pod veľkým tlakom. Nikto nás tu nemá rád, tak poďme robiť veci rýchlo. Preto je Izrael silný v moderných technológiách a obrane, v ekonomike a technike, a to všetko iba počas 63 rokov. Takže je stále ako dieťa ktoré rastie, ktoré doteraz nedospelo, takže nie je ešte starec. Nie je ako Nemecko alebo Anglicko so stáročnou históriou. Izrael je veľmi mladý. Je často kritizovaný, a časť tej kritiky je oprávnená. Ale musíme sa na to pozerať v perspektíve, ktorá je veľmi nová, napínavá. Veľa vecí sa tu deje, lebo je tu veľa energie a napätia. Veľa energie je tiež v hudbe.

Takže predsa len vás ovplyvňuje.
Áno samozrejme, každého, kto tam žije. Nie sme ním ovplyvnení priamo, ale cítime, že náš život pravdepodobne áno. Možno sme ovplyvnení tým, že nechceme byť tak napätí ako Izrael. Chceme sa zabávať a smiať, proste hrať hudbu. Bez pocitu viny a hanby za to, kto sme a čo sa stalo v minulosti alebo teraz, chceme ponúknuť niečo iné, chceme povedať hej, uvoľnite sa, žijete len teraz, pozrite sa na seba, a pokúste sa byť šťastní a robte veci lepšie. Vieš, keď vstanete a ste na seba lepší, takže sme všetci lepší a dobro sa nám tak vráti.

Veľmi pekné.
Áno, možno to znie trochu hipícky, ale má to niečo do seba.

Ste na európskom turné. Prečo ste si zvolili Slovensko?
Sme odtiaľto. Fakticky všetky naše rodiny pochádzajú z tejto oblasti - z Nemecka, Poľska, Česka, Maďarska a Ukrajiny. Takže je to pre nás ako vracanie sa k naším koreňom. Keď som bol prvýkrát v Česku, spoznal som veľa vecí v krajine mojich starých rodičov. Veľa vecí mi tu niečo hovorí, iné veci vyzerajú byť veľmi nové a možno niekedy zábavné.

Kde všade ste doteraz hrali?
Vystupovali sme v Nemecku v Hamburgu, v Berlíne, v Česku v Prahe, v Brne a v Českých Budějoviciach, v Poľsku v Krakove, v Poznani a zajtra hráme vo Wroclavi.

A predtým?
Hrali sme iba v Izraeli. Po celom Izraeli, ale Izrael je veľmi malý, takže niet tam veľmi kde hrať. Len dnes sme prešli viac než bežne jazdíme v Izraeli, tri a pol hodiny jazdy je viac než je potrebné dostať sa v Izraeli kamkoľvek.

Keď sa pozriete doma von oknom čo počujete. Aký typ hluku, aký typ hudby?
Všetky štýly hudby, všetky možné hluky. Myslím že najkrajšia vec na Izraeli je zmes rôznorodých vecí a kultúr. Sú tu Židia z celej Európy, Afriky, , USA, z každého kúta sveta. Krajina je ako šalát, ako freak-folk, do ktorého každý vloží svoju zeleninu, vlastnú príchuť. Počuť tu veľa rôznych zvukov, momentálne najpopulárnejšia hudba má bližšie k arabskému svetu než k západu. Hovorí sa jej mediteránny pop a je silne ovplyvnená arabskou hudbou. Všetci, ktorí sa jej venujú, majú veľký úspech.

Ako vnímate napätie medzi národmi Blízkeho východu? Aká je podľa vás budúcnosť Izraela? Myslíte, že raz tam nastane mier?
Myslíme si, že to je riešenie. Nechcem, aby raz moje deti museli nastúpiť do armády, je to o vojne a smrti. A pokiaľ ide o budúcnosť, chceme sa na ňu pozerať s nádejou, v mieri. Skutočnosť je ale taká, že realita je oveľa komplikovanejšia. Pokúšame sa hovoriťs mnohými ľuďmi, že mier bude riešením, ale je to ťažké. Je to veľmi komplikované. Ľudia v Izraeli aj palestínčania chcú mier, ale je to naozaj komplikované, v palestínskej aj izraelskej spoločnosti je veľa odlišných typov myslenia, a to je to čo komplikuje veci. My len chceme mier a pokoj. To je všetko. Chceme, aby naše deti vyrastali v bezpečí, aby mali svoje vlastné deti a boli šťastné.

Veľa šťastia.
Ďakujeme (smiech).

Máte aj inú obľúbenú krajinu?
Slovensko (smiech). Európska únia. A ja mám naozaj rád Indiu, pretože mám rád vynikajúce jedlo a varenie. A ja môžem povedať že Veľkú Britániu. A aká je tvoja obľúbená krajina?

USA
Dobrá odpoveď. Ale USA sú tiež únia.

Máte radi alternatívnu rockovú hudbu, skupiny ako napríklad Oasis?
Veľmi dobrá kapela. Milujem všetkých britských hudobníkov, ako Arctic Monkeys, Blur a Klaxons.

Stereophonics.
Stereophonics! Máš ich rád?

Mám rád tieto skupiny.
A čo album Just Enough Education To Perform: "Mister rider Why don't you tell it like it really is?" … Ok, poďme sa napiť a spať, lebo zajtra (teda už dnes) nás čaká šesťhodinová jazda. Vraciame sa do Poľska.

TSVIKA FROSH, YONATAN MILLER, NADAV LAZAR, ITAI KAUFMAN zo skupiny The Raw Men Empire.

http://www.myspace.com/therawmenempire
http://www.facebook.com/therawmenempire
http://therawmenempire.bandcamp.com/

Rozhovor v angličtine:

http://www.greatmilan.sk/clanok/84/the_raw_men_empire.html

ilustračné foto / The Raw Men Empire naživo v Prešove / by greatmilan
Súvisiace články
28.8.2011 V Prešove bude ďalšia skupina z Tel Avivu 7.2.2011 FOTO: The Raw Men Empire
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK