PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/7760/medialka_tv_prinesie_v_novom_semestri_az_25_vysielani_a_vela_noviniek.html

Mediálka TV prinesie v novom semestri až 25 vysielaní a veľa noviniek

Možno ste u nej už počuli. Mediálka TV je jedným z najmladších univerzitných médií, no určite nie najmenej aktívnym. Práve naopak. Na začiatku letného semestra tohto akademického roku mala jej redakcia už 35 členov, čo je vzhľadom na jej vek úctyhodné číslo. Mediálka TV je tu s vami už štyri roky a tento semester plánuje prekonať všetky svoje doterajšie rekordy.

Nový semester bol pre nás vždy aj novými výzvami, no tento tu bude špeciálny.“ Hovorí Peter Dzurilla, ktorý v súčasnosti plní funkciu programového riaditeľa Mediálky TV. „Okrem toho, že plánujeme expandovať po technologickej stránke, sme sa rozhodli rozšíriť aj mediálny priestor a tak si diváci budú môcť počas nasledujúceho semestra naladiť až 25 unikátnych vysielaní.

Diváci Mediálky TV si budú mocť pozrieť pravidelnú reláciu Aktuality v ktorej sa ako vždy dozvedia o najnovších udalostiach na akademickej pôde, nebude chýbať Magazín Prešovského samosprávneho kraja, ale obnoví sa aj relácia 7 dní.

Naše agentúrne spravodajstvo sme boli nútení zrušiť na začiatku tohto akademického roka, kvôli priestorovým problémom, no po jednom semestri výpadku sa táto relácia vráti späť. Jej periodicita sa ale zmení, bude vysielaná každý druhý týždeň a bude sa vo vysielaní striedať s filmovou tvorbou.“ Práve filmy Mediálka TV získala od rôznych študentov z celého Slovenska a prichádza tak s novinkou prezentácie amatérskych filmov priamo v televízii. Prezentovať sa však nebudú len slovenské filmy, ale aj zahraničná tvorba.

Už na začiatku roku predstavilo médium prvý z takýchto filmov pod názvom Sintel: Príbeh Draka, ktorý bol odvysielaný v pôvodnom znení s titulkami. Študenti v Mediálke však nevylučujú ani to, že v prípade dlhších filmov ich aj nadabuje. „To však nie je pre tento semester prioritou.“ prezradil nám Michal Urbán, ktorý má na starosti komunikáciu s jednotlivými autormi a získavanie autorských práv. „Chceli by sme docieliť istú formu trvalej spolupráce nielen s jednotlivými autormi, ale aj s inými univerzitami venujúcej sa tejto problematike. Tým by sme zabezpečili nielen atraktívnejší obsah pre študentov Prešovskej univerzity, ale čiastočne by naše vysielanie mohlo prekročiť aj hranice regiónu PSK.

To však nie je všetko. Vzhľadom na to, že Prešovskú univerzitu čaká „supervolebný“ rok, kedy sa bude voliť nielen nové vedenie univerzity ale aj niektorých fakúlt, prvá študentská internetová televízia pripravuje aj volebné štúdio pomocou, ktorého bude chcieť nielen študentom, ale aj pedagógom a zamestnancom univerzity predstaviť jednotlivých kandidátov na dekanov a rektora. Relácia však nebude len statická, do jej prípravy sa budú môcť zapojiť aj diváci zasielaním otázok na jednotlivých kandidátov. „Je pravdepodobné, že pokiaľ nám to bude dovoľovať technické zázemie budeme sa snažiť reláciu vysielať naživo a jej repríza sa bude nachádzať v archíve.“ zdôrazňuje šéfredaktor.

Novinkou je fakt, že Mediálka TV po 4 rokoch fungovania na platenom hostingu prišla s myšlienkou zriadenia vlastného servera, pri čom im výrazne pomohlo Laboratórium výpočtovej techniky Filozofickej fakulty PU. Okrem toho, že teraz majú neobmedzený priestor na akékoľvek videá, plánujú aj živé vysielanie so živými prenosmi, ale predovšetkým streaming v podobe multicastu a unicastu. „Vďaka tomu si nás študenti budú môcť zapnúť aj na internáte prostredníctvom VLC Playeru vo vysokom rozlíšení, nebudú obmedzovaní ani limitovaní žiadnym dátovým prenosom ako tomu bolo v minulosti.“ vysvetľuje nám technik Vlastimil Labský z Českej republiky, ktorý je jedným z tých, ktorí participujú na projekte aj keď neštuduje priamo na Prešovskej univerzite.

Napriek tomu, že tento projekt funguje pomerne krátku dobu, už si našiel svojich priaznivcov nielen medzi študentmi, ale aj medzi pedagógmi a zamestnancami Prešovskej univerzity. Nové relácie a technológie ju tak pravdepodobne posunú na novú a ešte lepšiu úroveň, a diváci sa už teraz majú na čo tešiť.

 
6.2.2011 | Pridal: Redakcia PIS | Mediálka TV | čítané: 1775 krát