PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/7714/navrh_zakona_o_platoch_primatorov_a_starostov_nepodporim.html

Návrh zákona o platoch primátorov a starostov nepodporím

Poslanec Národnej rady SR Stanislav Kubánek (Smer-SD) nepodporí návrh zákona o právnom postavení a platových pomeroch starostov a primátorov, ktorý je zaradený do programu 12. schôdze parlamentu. Vyhlásil to dnes v Prešove na stretnutí s novinármi.

"Skupina poslancov z vládnej koalície bez širšieho poznania veci predložila návrh, od ktorého dala ruky preč vláda, pretože tá ho neodporučila schváliť, napriek tomu bude predložený na rokovanie", povedal Kubánek.

Otázka platových pomerov by sa podľa neho mala riešiť koncepčne, pričom príslušný zákon by sa mal týkať aj ostatných občanmi volených funkcionárov, od prezidenta až po obecných poslancov. Nesúhlasí s navrhovanými riešeniami, ktoré prezentovala strana SaS a verí, že parlament predložený návrh neschváli.

"Systém odmeňovania 'od buka do buka' je legalizáciou chaosu a neporiadku, jeho pokračovanie vidím aj v návrhu skupiny vládnych poslancov", dodal Kubánek. Tvrdí, že je potrebné zaviesť jasné pravidlá, pri určovaní platu pre starostov a primátorov, ktoré by okrem počtu obyvateľov zohľadňovali aj miestne špecifiká.

"Nemôžeme striktne určiť platy starostom a v niektorých obciach do 500 obyvateľov vznikne situácia, kde ročné náklady na plat starostu sú vyššie ako ročný rozpočet obcí", uviedol poslanec. Dodal, že určitý systém by sa mal zaviesť aj v prípade ďalších odmien, pričom treba hľadieť aj na iné ukazovatele, ako napríklad výška rozpočtu a hodnota majetku samospráv. Stotožňuje sa s myšlienkou, že jedným z takýchto kritérií by mala byť aj zadlženosť samospráv.

Poslanci budú na najbližšej schôdzi rokovať aj o novele zákona o obecnej polícií, ktorú predkladajú poslanci za SDKÚ-DS. Zmena legislatívy má umožniť obecným a mestským policajtom na základe zmluvy samospráv zasahovať aj na území iného katastra. Kubánek uviedol, že túto novelu nepovažuje za zlú, lebo obciam treba pomôcť. Obáva sa však, či obce budú mať na takúto činnosť dostatok peňazí. Na otázku novinárov, či novelu podporí, nedal jednoznačnú odpoveď.

"Som mierne skeptický k tomu, či obecné a mestské polície budú mať dostatočné kapacity, aby naďalej zabezpečovali svoje poslanie na 100 percent vo svojej materskej samospráve a pritom s rovnakým nasadením stíhali dohliadať na poriadok v inej samospráve", dodal poslanec.

Snahu o rozšírenie lokálnej pôsobnosti obecných a mestských polícií však privítalo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS).

"Považujeme to za ďalšiu z foriem medziobecnej spolupráce, ktorá môže prispieť k ochrane zdravia i majetku v rámci úzkej kooperácie medzi touto políciou a susednými samosprávami", uvádza sa vo vyjadrení, ktoré TASR zaslal hovorca ZMOS Michal Kaliňák.

 
28.1.2011 | Autor: TASR | Politika | čítané: 2596 krát