Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Na voľbách sa zúčastní 50-60 percent voličov

Na 50 až 60 percent odhaduje účasť voličov na voľbách do orgánov Prešovského samosprávneho kraja agentúra Monitor so sídlom v Prešove. Vyplýva to z výsledkov jej prieskumu, ktorý uskutočnila 3. až 5. novembra t. r. na vzorke 1156 respondentov na území krajského sídla Prešov.

Všetky vekové kategórie a obe pohlavia - ako povedal majiteľ agentúry vysokoškolský pedagóg Ján Juhás - boli vo vzorke zastúpené rovnomerne. Na otázku Určite sa na voľbách zúčastním odpovedalo kladne 49 percent opýtaných a ďalších 26 percent to ešte nevedelo povedať. Zvyšných 25 percent respondentov sa na voľbách "určite nezúčastní".

Podľa osobnostného princípu je rozhodnutých odovzdať svoj hlas uchádzačom o krajské poslanecké kreslá 23 percent opýtaných a na základe straníckej príslušnosti kandidátov až 52 percent. Najvyššie preferencie majú kandidáti koalície Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS) - Smer (35,4 percenta), nasledujú kandidáti Aliancie nového občana (ANO, 15,5 percenta), Kresťanskodemokratického hnutia (KDH, 14,9 percenta) a Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie (SDKÚ, 14,2 percenta). Podporu 7,4 percenta získali kandidáti Slovenskej národnej strany a 3,7 percenta kandidáti Strany demokratickej ľavice (SDĽ).

Z 18 kandidátov na post predsedu kraja má najviac preferencií Peter Chudík (HZDS - Smer, 32,2 percenta). Jeho súperom v 2. kole by sa stal Juraj Kopčák (SDKÚ - KDH, 27,3 percenta). Za nimi sa v prieskume umiestnili Peter Biroš (ANO, 15,4 percenta), Milan Benč (SDĽ - Strana občianskeho porozumenia - Strana demokratického stredu, 11,4 percenta), Jozef Kužma (Demokratická strana, 3,8 percenta) a Ivan Hopta (Komunistická strana Slovenska, 3,2 percenta).

Ide o druhý prieskum agentúry pred krajskými voľbami. V prvom zo začiatku októbra t. r. o voliteľnosti vtedy ešte len pravdepodobných nominantov získal P. Chudík 33,4 percenta, J. Kopčák 24,6 percenta, tretí Viliam Sopko (SDĽ, na krajskej konferencii sa vzdal možnosti kandidovať) 13,8 percenta, P. Biroš 7,6 percenta, akýkoľvek reprezentant strany Smer 5,6 percenta, Ivan Hopta 3,4 percenta.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK