Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Uviaznuté rybacie kostičky nepredstavujú priame ohrozenie života

Konzumácia rýb počas vianočných sviatkov so sebou nesie určité riziko, kedy sa môže do dutiny ústnej, hrdla či hltana zapichnúť konzumentovi rybacia kosť.

Lekári však tvrdia, že táto nepríjemnosť neznamená pre človeka priame ohrozenie života, ľudia by mali v takýchto situáciách zachovať pokoj a v prípade pretrvávajúcich ťažkostí vyhľadať odbornú lekársku pomoc.

Nielen deti, ale aj dospelí by mali jesť ryby veľmi opatrne. Jedlo je potrebné dobre požuť a až potom prehltnúť. "Rybacie kosti nepredstavujú pre svoju veľkosť priame ohrozenie života, to znamená, že nie sú také veľké, aby sa mohol človek zadusiť", vysvetlil primár oddelenia otorinolaryngológie Fakultnej nemocnice (FNsP) J. A. Reimana v Prešove, Slavomír Straka.

Keď človek cíti, že mu v tele uviazla kosť, mal by zachovať pokoj. "Toto je veľmi dôležité si uvedomiť, pretože zapichnutie kostičky je skoro vždy sprevádzane strachom, panikou až hystériou a s tým spojenými rôznymi nesprávnymi úkonmi, ktoré by mali viesť k odstráneniu cudzieho telesa, avšak väčšinou pacientovi nepomôžu, skôr mu môžu uškodiť", podotkol Straka.

Množstvo takzvaných overených receptov preto nefunguje. Medzi najznámejšie patrí napríklad zajedenie tuhšieho jedla či chleba, ktoré by malo kostičku zachytiť a tá prejde ďalej do tráviaceho traktu. Podľa Straku však tento spôsob nebýva účinný, "pri väčších kostiach môže dokonca spôsobiť ešte väčšie problémy", poznamenal.

Dodal, že konzumácia kyslých jedál, ovocných štiav či octu, ktoré by mali kostičku rozpustiť, je takisto neúčinná. Primár otorinolaryngológie tvrdí, že v mnohých prípadoch nejde o zapichnutie cudzieho telesa, ale napríklad iba o škrabnutie sliznice, pričom môžu chvíľu pretrvávať mierne bolesti. Niekedy pomôže aj dúšok vlažnej vody.

"Pri menej závažných príznakoch je preto možné asi pol hodinu až hodinu vyčkať. Pomoc je nutné následne vyhľadať, ak ťažkosti pretrvávajú. V prípade intenzívnejších ťažkostí je potrebné samozrejme vyhľadať pomoc okamžite", uzavrel Straka.

Vo FNsP J. A. Reimana Prešov bude počas vianočných sviatkov zabezpečená na oddeleniach otorinolaryngológie 24-hodinová pohotovostná služba, kde môže v prípade potreby prehliadnuť odborný lekár dutinu ústnu, hltan aj hrtan špecializovanými nástrojmi. Zákrok pri odstraňovaní uviaznutých kostičiek je väčšinou jednoduchý a rýchly.

Mohlo by Vás zaujímať
Zomrel lekár a mestský poslanec Peter Bandura
Vo veku 68 rokov nás v nedeľu 17. marca 2024 náhle opustil lekár a mestský poslanec Peter Bandura.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK