Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Primátor P. Hagyari a poslanci zastupiteľstva zložili slávnostný sľub

V historickej sále Parku kultúry a oddychu Čierny orol v Prešove sa dnes konalo ustanovujúce zasadnutie prešovského mestského zastupiteľstva (MsZ), na ktorom zložil sľub primátor Pavel Hagyari a zvolení poslanci.

Ustanovujúce MsZ

Hagyari v slávnostnom príhovore poďakoval za prácu poslancom, ktorí pôsobili v MsZ počas uplynulého volebného obdobia, krátko zhodnotil činnosť vedenia radnice a spomenul niektoré priority pre nasledujúce roky.

"Ja som už predbežne diskutoval s volebnými koalíciami, v zásade sú pripravení podporiť väčšinu projektov, takže som presvedčený, že to budú úspešné štyri roky", povedal pre médiá Hagyari. Od členov nového zastupiteľstva očakáva väčšiu pragmatičnosť, menej politikárčenia a hlavne podporu pri riešení konkrétnych problémov mesta.

Radnica doteraz fungovala s jedným viceprimátorom, Hagyari však nevylúčil ani možnosť, že v tomto volebnom období budú dvaja. Kto by mohol tieto funkcie zastávať, zatiaľ neuviedol.

Jeho prvoradou prioritou je rozpočet, pretože ten nie je schválený a mesto do nového roka vstúpi s provizóriom.

"Predpokladám, že začiatkom januára bude zvolané špeciálne zastupiteľstvo iba k rozpočtu, takže veľmi rýchlo sa zbavíme provizória, pretože základný rozpočet je pripravený. Príjmy sa ukazujú pozitívne, od júla rastú, my si len povieme, aké sú priority na ďalší rok v rámci investícií a pevne verím, že bez veľkých problémov nájdeme kompromis", konštatoval Hagyari.

V 31-člennom mestskom zastupiteľstve vznikli tri poslanecké kluby. Poslanci zvolení za koalíciu KDH, SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd vytvorili spoločný klub, ktorý bude mať 11 členov a jeho predsedníčkou sa stala Andrea Turčanová (KDH). Okrem toho vznikol deväťčlenný Klub nezávislých poslancov, ktorému bude predsedať Štefánia Andraščíková. K ôsmim poslancom, ktorí boli do zastupiteľstva zvolení ako kandidáti za stranu Smer-SD, sa pripojili dvaja nezávislí a vytvorili Poslanecký klub Smer-SD a nezávislých poslancov, pričom za predsedníčku zvolili Svetlanu Pavlovičovú. Nezaradení zostáva zatiaľ jeden zvolený nezávislý kandidát, ktorý sa zo zdravotných dôvodov nemohol zúčastniť na zložení sľubu.

Na základe výsledkov komunálnych volieb získal znovu poslanecký mandát Milan Laca (Smer-SD), ktorý v mestskom zastupiteľstve pôsobí už od roku 1990.

"Teším sa na to, že budem môcť tie skúsenosti, ktoré mám za to obdobie využiť v ďalšom období v prospech mesta a jeho občanov", uviedol Laca.

K absolútnym nováčikom v MsZ patrí bývalý slovenský hokejový reprezentant René Pucher (nezávislý).

"V každom prípade ako bývalý športovec by som sa chcel viacej orientovať na šport a pomôcť mu. Snáď sa nám počas tých štyroch rokov podarí veci pohnúť dopredu", povedal Pucher.

Od občanov volebného obvodu Šváby a Solivar získal poslanecký mandát 29-ročný Peter Krajňák (Most-Híd), ktorý patrí k najmladším členom MsZ. Ten sa chce venovať predovšetkým obnove historických pamiatok, solivarského futbalu a budovaniu infraštruktúry. Rovnako sa ako zástupca Rusínov plánuje angažovať v problematike národnostných menšín, podpore kultúry a vzdelávania.

Súvisiace články
15.12.2010 Nové zastupiteľstvo schválilo P. Hagyarimu odmenu vo výške 8425 eur
Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK