Štvrtok, 25. apríl 2024
Meniny má Marek | zajtra Jaroslava

FHE: Grand

Skupina Grand z Prešova a okolia fungovala od roku 1980, s neustálymi obmenami členov. Zakladajúcimi členmi boli František Benko z Ľubotíc a Jozef Juskanin a Branislav Jeriga z Kapušian. Neskôr do skupiny pribudla jej dodnes ústredná postava, basgitarista Jozef Balik.

Skupina sa pôvodne mala volať Ekrazit. Komunistom sa na prehrávkach tento „výbušný“ názov nepozdával, papierovo i reálne si teda muzikanti začali hovoriť Grand. Kapela hrávala najmä v baroch, aj v zahraničných, sústredila sa na cover-verzie, nielen strednoprúdových šlágrov, ale aj rockových klasík.

V čase, keď sa v Grande objavil J. Balik, hrali v kapele Branislav Jeriga - klávesy, František Benko - bicie, Jozef Juskanin - gitara, Ambróz Čurilla - gitara, spev. Potom došlo k viacerým zmenám. Klávesáka vymenil Vladimír Fedorko (istý čas aj František Bíroš), bubeníka Ľuboš Dvorščák, gitaristu Róbert Wintner.

V r. 2000 bola zostava Jozef Balík - basa, Rasťo Lenárth - bicie, Peter Adam - gitara, Ľuboš Dvorščák - kláves a Iveta Gurčíková - spev. V r. 2001 sa táto zostava rozpadla a neskôr začala fungovať v novom zložení (prakticky takto funguje dodnes, s obmenami). Okrem Balika v zostave figuruje napr. Rasťo „Koza“ Lenárth, Miloš Humenik... Grandom prešlo kvantum prešovských hudobníkov, ktorí sa predtým i neskôr presadili v iných skupinách, aj s vlastnou tvorbou. Jožo Balik je zároveň vychyteným zvukárom a častým hosťom rôznych (hlavne, ale nie výlučne revivalových) zoskupení.

Za pomoc pri zháňaní archívnej fotky a informácií ďakujem Jožovi Balikovi a Ivete Adamovej.

Foto: archív skupiny

Web: http://www.grandbalik.eu/

Grand - jeden z reklamných plagátov skupiny

Grand - jeden z reklamných plagátov skupiny
Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK