Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Druhá volebná sťažnosť na ÚS SR je z obce Kendice

Už druhú volebnú sťažnosť zaevidoval Ústavný súd (ÚS) SR. Sťažnosť na priebeh komunálnych volieb doručil dnes neúspešný kandidát na starostu obce Kendice v okrese Prešov.

Sťažovateľ žiada ÚS SR, aby prešetril právoplatnosť volieb v obci konaných 27. novembra, pretože, ako uvádza v podaní, z prvého zasadnutia o zriadení volebnej komisie nebola vyhotovená zápisnica, do ktorej žiadal nahliadnuť. Podľa neho bola volebná komisia zriadená účelovo iba zo zamestnancov obecného úradu (ObÚ).

Podľa podania zverejnenom na internetovej stránke ÚS SR boli zoznamy kandidátov pred voľbami zverejnené na jedinom mieste, a to na vchodových dverách ObÚ. Počas volieb vo volebnej miestnosti podľa sťažovateľa odovzdávala hlasovacie lístky dcéra starostu, ktorá nebola členkou volebnej komisie, a ovplyvňovala voličov, najmä rómskych občanov. Starosta mal podľa neúspešného kandidáta ráno v deň volieb zastrašovať rómskych voličov, že ak nebudú voliť ním určeného kandidáta, nebudú zaradení do verejno – prospešných prác. „Na sčítavaní cca 780 hlasov komisia potrebovala 6 hodín, čo svedčí o nepripravenosti a nesprávnom zložení komisie, “ uvádza sa v podaní na ÚS SR.

Za starostu obce Kendice si 27. novembra občania zvolili Róberta Ondreja SDKÚ-DS, SaS), ktorý získal 293 platných hlasov. Druhý v poradí so ziskom 225 hlasov skončil František Gubač (Smer-SD), tretí Jozef Korinko (nezávislý) ich mal 176 a štvrtá Františka Rimáková (nezávislá) 59 hlasov. Súčasný starosta Kendíc Jozef Hlavatý, ktorý bol vo funkcii od roku 1994, už znovu na tento post nekandidoval. Občania ho zvolili do 7-členného obecného zastupiteľstva.

Podľa zákona o ÚS SR sťažnosť pre neústavnosť alebo nezákonnosť volieb do orgánu miestnej samosprávy alebo proti výsledku volieb môže podať okrem iných aj politická strana, ktorá sa na voľbách zúčastnila, 10 percent oprávnených voličov volebného obvodu alebo kandidát, ktorý získal najmenej 10 percent hlasov voličov. Tento návrh musí podať na ÚS SR do desiatich dní po oznámení výsledku volieb.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK