Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Liga proti rakovine darovala fakultnej nemocnici 10.000 eur

Oddelenia ambulantnej chemoterapie a radiačnej onkológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove (FNsP) získali finančný dar vo výške 10.000 eur.

Hovorkyňa nemocnice Renáta Koziaková informovala TASR, že peniaze im venovala Liga proti rakovine a ide o časť peňazí, ktoré sa podarilo vyzbierať v rámci tohtoročného Dňa narcisov.

Obe pracoviská slúžia ako spádová oblasť pre onkologických pacientov z celého Prešovského kraja. Na oddelení ambulantnej chemoterapie ošetrili v minulom roku 22.000 pacientov. Oddelenie radiačnej onkológie je dokonca jediným svojho druhu v kraji.

V rámci svojich možností sa snažíme pracovisko vylepšovať, aby sme uľahčili našim pacientom už aj tak ťažkú situáciu a tiež im spríjemnili pobyt na našom oddelení“, uviedla staničná sestra oddelenia ambulantnej chemoterapie Mária Kakaščíková. Žiadosť o finančnú pomoc zaslali po prvý raz a za peniaze zakúpili postele, matrace, odberové stoličky a infúzne stojany.

Naopak, Oddelenie radiačnej onkológie spolupracuje s Ligou proti rakovine už niekoľko rokov. Podľa primárky Magdalény Ďuríčkovej oddelenie poskytuje liečbu žiarením na nádorové i nenádorové ochorenia. Z príspevku zakúpili štyri kreslá pre kardiakov, polohovaciu posteľ a jeden antidekubitný elektrický matrac.

Liga proti rakovine pomáha onkologickým pacientom už od roku 1990. Jedným z jej najznámejších projektov je práve Deň narcisov, ktorého cieľom je upozorňovať verejnosť na dôležitosť spoločného úsilia v boji proti tejto zákernej chorobe a priblížiť problematiku ľuďom tak, aby sa z tejto choroby nestal strašiak.

Vyzbierané financie sa následne prerozdeľujú na podporu psychosociálnej starostlivosti o onkologických pacientov, služieb pre zlepšenie kvality ich života, prenosu výsledkov klinického a základného výskumu do diagnostiky, liečby a rehabilitácie onkologických pacientov.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK