PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/7342/kandidatka_m-_kollarova_tvrdi-_ze_treba_dat_viac_priestoru_mladym.html

Kandidátka M. Kollárová tvrdí, že treba dať viac priestoru mladým

Prešovská mestská samospráva by mala vyvíjať oveľa viac aktivít, ktoré by umožnili deťom a mládeži zmysluplne tráviť voľný čas a rovnako vytvoriť priestor pre ich kreativitu.

Uviedla to dnes na stretnutí s médiami vysokoškolská učiteľka Marta Kollárová, ktorá sa bude v komunálnych voľbách ako nezávislá kandidátka uchádzať o primátorskú stoličku.

V prípade svojho zvolenia by Kollárová chcela presadzovať vybudovanie piatich kreatívnych centier pre deti a mládež.

"Treba ich motivovať a vytvoriť priestor pre ich kreativitu vo viacerých sférach ako napríklad hudba, výtvarné umenie, literatúra a šport. Mesto musí vytvoriť také podmienky, aby sa týmto činnostiam mohli venovať aj deti z sociálne slabších vrstiev. Tu by mohli deti pracovať pod dozorom skúsených lektorov", povedala.

Kollárová je presvedčená, že Európska únia v poslednom čase kladie veľký dôraz práve na mládež a preto sa dá očakávať, že finančná podpora projektov bude v nasledujúcich rokoch smerovať do tejto oblasti. Práve vzdelávanie a zvyšovanie informovanosti o príprave projektov a ich realizácii by mohlo byť jednou z náplní spomínaných centier.

"Na základe takýchto skúseností nadobudnutých v kreatívnych centrách by neskôr v budúcnosti mohli sami vypracovávať projekty, čo by im určite pomohlo napríklad pri zamestnávaní sa alebo realizácii vlastných podnikateľských zámerov", tvrdí vysokoškolská učiteľka.

V neposlednom rade by podľa Kollárovej spomínané centrá mali zastrešovať aktivity mládeže, ktoré by ich pomáhali prezentovať. Nazdáva sa, že mesto má kapacity na zriadenie takýchto centier. Jedno z nich by mohlo vzniknúť napríklad v objekte Župného domu.

"Na prezentáciu tvorivosti by sa napríklad dal využiť areál amfiteátra, ktorý treba na tieto účely upraviť. Na športové účely by mohla vo väčšej miere slúžiť aj Záhrada umenia v blízkosti centra", dodáva Kollárová.

Za hlavné priority svojho volebného programu považuje napríklad vyššiu transparentnosť a efektívne hospodárenie s verejnými zdrojmi. Dôraz kladie na ekonomický a sociálny rozvoj, technickú infraštruktúru, rozvoj turizmu, revitalizáciu mestskej zelene a vytváranie inovatívneho moderného prostredia pre vzdelávanie.

 
22.11.2010 | Autor: TASR | Politika | čítané: 2109 krát