PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/7078/o_funkciu_starostu_ma_zaujem_sedem_kandidatov.html

O funkciu starostu má záujem sedem kandidátov

V obci Šarišské Michaľany, okres Sabinov, sa o funkciu starostu plánuje v komunálnych voľbách uchádzať sedem kandidátov, z toho sú traja nezávislí.

V spomínanej obci sa pred rokom konalo referendum, v ktorom občania rozhodovali o zotrvaní súčasného starostu Jozefa Brendzu vo funkcii. V auguste 2009 sa v areáli futbalového ihriska uskutočnilo neohlásené protestné zhromaždenie proti rómskej kriminalite, ktoré zvolali prívrženci Slovenskej pospolitosti. To sa nakoniec skončilo zásahom polície.

Následne skupina občanov iniciovala petíciu za odvolanie starostu, pričom mu okrem iného vyčítali aj nezvládnutie situácie počas protestu. Petícia vyústila do referenda, ktoré však bolo neplatné, lebo sa na ňom nezúčastnil dostatočný počet oprávnených voličov.

Zapisovateľka miestnej volebnej komisie Tatiana Kožárová dnes pre TASR uviedla, že kandidačné listiny v stanovenom termíne odovzdali nominant SNS Ľuboš Bernát, ktorý kandiduje aj s podporou Smeru-SD, úradujúci starosta Jozef Brendza (KDH), Vincent Leššo (SDKÚ-DS, SaS) a Marián Varhoľ (Most-Híd). O kreslo starostu sa mienia uchádzať aj nezávislí kandidáti Mikuláš Bibko, Peter Dugas a Vincent Tumidalský.

Do volebného súboja plánuje vstúpiť 35 kandidátov na posty poslancov v deväťčlennom obecnom zastupiteľstve, pričom dvaja z nich ako nezávislí. Kožárová konštatovala, že po posúdení príslušných dokumentov o registrácii kandidátov na starostu i poslancov rozhodne miestna volebná komisia najneskôr do 13. októbra.

 
5.10.2010 | Autor: TASR | Samospráva | čítané: 1864 krát