Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

O poslanecké kreslá v MsZ má záujem 82 nezávislých kandidátov

V siedmich volebných obvodoch v meste Prešov sa mieni o hlasy voličov v nadchádzajúcich komunálnych voľbách uchádzať spolu 193 kandidátov na poslancov mestského zastupiteľstva (MsZ).

Uviedla to dnes pre TASR Beáta Findišová z organizačného odboru Mestského úradu v Prešove.

Podľa predbežných údajov z celkového počtu kandidátov je až 82 nezávislých. Pre porovnanie, je to o 55 nezávislých viac, ako pri predchádzajúcich voľbách v roku 2006.

Jedinú spoločnú kandidátku pre voľby do 31-členného zastupiteľstva vytvorila koalícia stredopravých strán. Na základe dohody je 17 miest určených pre KDH, deväť SDKÚ-DS, štyri SaS a jedno pre Most-Híd. Samostatne ide do volieb na poslancov 11 politických subjektov: Smer-SD, ĽS-HZDS, SNS, SDĽ, KSS, Strana rómskej koalície, Európska demokratická strana, Slobodné fórum, HZD, Náš kraj a Občianski kandidáti.

Findišová konštatovala, že mestská volebná komisia sa oficiálne po prvýkrát stretne v utorok (5.10.), kedy prebehnú aj voľby predsedu a podpredsedu. Následne sa budú zaoberať posudzovaním kandidačných listín a najneskôr do 13. októbra rozhodnú o registrácii kandidátov na poslancov i primátorov.

Do volebného súboja o post primátora plánujú zasiahnuť štyria nezávislí kandidáti: právnik a poslanec MsZ Anton Bidovský (50), úradujúci primátor Pavel Hagyari (53), vysokoškolská pedagogička a mestská poslankyňa Marta Kollárová (47) a športový manažér Patrik Tomič (42).

Koalícia KDH, SDKÚ-DS, SaS a Most-Híd sa dohodla na spoločnom kandidátovi, ktorým je poslanec Národnej rady SR za SDKÚ-DS Ondrej Matej (41). Kandidátom strany Smer-SD na funkciu primátora je zástupca riaditeľa strednej odbornej školy a mestský poslanec Milan Laca (56). Ten bude kandidovať aj s podporou strán ĽS-HZDS, SNS a HZD.

V komunálnych voľbách v roku 2006 sa o funkciu primátora uchádzalo spolu 9 kandidátov a o poslanecké posty 152 kandidátov.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK